събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8311 прочитания

    100-годишно училище в село Осоица постигна голямо международно признание

    Българското училище вече е част от семейството на Cambridge International School
    06 юли 2023, 14:27 a+ a- a

    Сградата на училищете в село Осоица. Снимка: ЧОУ „Космос“ 

    Българско училище, проектирано и построено преди близо век от италианци в село Осоица, постигна огромно международно признание. След като беше реставрирано и отново отвори врати под името ЧОУ „Космос“ с висококвалифицирани наши и чуждестранни преподаватели, то получи официален статут на Cambridge International School. 

    Кратка история на училището в Осоица:

    - През 1926 г. кметът Димитър Комитов взима кредит от Народната банка на България на стойност 1 200 000 лева срещу местната гора – 36 000 дка. Италиански архитект прави проекта на училището. Първите строители също са италианци. Местните хора помагат като доброволци. Училището е построено за 4 години и е готово през 1930 г. В една от двете кули е вграден часовников механизъм, а в другата - камбана, която е възстановена.

    - През 1930 г. училище „Асен Златаров” е открито за учениците от 1-ви до 7-ми клас с оборудвани кабинети по физика, химия и биология, и паралелки от 30 до 35 ученици от селата Осоица и Саранци.

    - През 1955-1957 г. Министерството на образованието обявява училището за най-доброто в страната по отношение на учебния процес, материалната база и дисциплината.

    Училището получи акредитацията си след оценката и одобрението на експертите от Cambridge Assessment International Education (CAIE), част от Университета в Кеймбридж, Великобритания. Тя му дава възможност да предлага най-качественото академично образование, да обменя опит с други престижни учебни институции и да предоставя шанс за реализация на своите възпитаници във всяка точка на планетата.  

    Така тази есен училището, което преди сто години е образовало децата в селата около София, ще проправя пътя на учениците към знанието и успеха в силно конкурентния глобален свят.  

    От новата учебна година екипът на „Космос“ ще обучава учениците от предучилищна възраст до 7 клас. 

    „Вярваме, че всеки ученик има потенциал да проправи свой собствен път. Нашата цел е да подкрепим децата да развият своите уникални способности. Насърчаваме естественото им любопитство и култивираме любовта им към науката, като им предоставяме инструментите и уменията, необходими, за да успяват и да бъдат щастливи. Светът е източник на неограничени знания и вдъхновение, и ние се стремим да подготвим граждани на света, които не само да бъдат конкурентноспособни, но и да живеят в уважение и толерантност“, казва Татяна Захариева, творчески директор на  ЧОУ "Космос".  

    Класна стая в училищете в село Осоица. Снимка: ЧОУ „Космос“ 

    Училището в Осоица съчетава международната програма на Кеймбридж с елементи от програмата на МОН с акцент върху българския език, математиката, историята и географията. При този модел на обучение учениците получават както българска диплома за завършен 7 клас, така и международен сертификат Cambridge Lower Secondary, който им дава възможност преминават лесно в образователните програми на всички международни училища и колежи по света.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 19 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 22 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години