вторник, 16 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2417 прочитания

  Мaxo ще разшири портфолиото си през 2023

  За обратния лизинг на автомобил и плановете за развитие на компанията разговаряме със Славян Ценов – Изпълнителен Директор на Максо България
  04 май 2023, 12:12 a+ a- a

  Славян Ценов – Изпълнителен Директор на Мaxo България. Снимка: Economy.bg

  Лизинговата компания Maxo, част от групата на Credissimo, обяви, че през тази година планира да разшири портфолиото си от услуги. Към момента компанията е фокусирана върху финансов и обратен лизинг на автомобили. Повече за спецификите на предлаганите услуги, как се развиват в страната и бъдещите планове на компанията разказва Славян Ценов – Изпълнителен Директор на Мaxo България.

  Г-н Ценов, разкажете ни как стартира Maxo, с какво се занимава и каква е равносметката от 5 години на пазара?
  Мaxo стартира дейност през 2018 г. с налагането на продукт, който тогава бе сложен за разбиране от българите – обратен лизинг. Можем смело да заявим, че 5 години по-късно Махо успя да наложи тази услуга у нас. Вече е добре позната благодарение на усърдната работа на екипа ни именно в тази посока. Още в първите месеци успяхме с бързи темпове да се разраснем и да увеличим пазарния си дял. През 2021 г. и 2022 г. допълнихме портфолиото си от услуги, а през настоящата 2023 г. ни предстоят още много интересни събития. 

  Каква е разликата между кредит и лизинг? Какви са предимствата и недостатъците на едната и другата форма на финансиране?
  Основното предимство на лизинга е, че при него автомобилът служи като обезпечение по финансирането и по този начин клиентът получава много по-добри финансови условия спрямо кредита. Друго удобство е, че всички разходи (данъци, застраховки) на колата минават през лизинговата компания, като така клиентът е изцяло освободен от каквито и да е ангажименти в административната част. Лизингодателят проверява доставчика на автомобила, цялата документация и организира покупко-продажбата и регистрацията в КАТ. Докато при кредита се отпуска една сума и клиентът трябва сам да администрира всичко по закупуването на автомобила, регистрацията и всички съпътстващи разходи.

  А каква е разликата между лизинг и обратен лизинг?
  Конвенционалният лизинг е чист финансов такъв, чрез който лизинговата компания финансира клиента за покупка на автомобил. При сключване на договор клиентът заплаща първоначална вноска, като това се счита за неговото самоучастие. Обратният лизинг е услуга, с която чрез личния си или фирмен автомобил може да получиш финансиране.  

  Съществената разлика между двете е, че при финансов лизинг клиентът получава финансиране, защото няма автомобил и иска да си вземе нов. Докато при обратния лизинг клиентът разполага с автомобил, но има нужда от финансови средства и колата се явява негов гарант. 

  За кого е подходящ обратният лизинг на автомобил?
  Обратният лизинг е подходящ както за физически, така и за юридически лица. На този етап, единствено Махо е изградил тази ниша толкова добре, че и двете услуги да се развиват прогресивно и да носят дивиденти. 

  Изненадващо или не, този тип лизинг е полезен и важен и за юридическите лица. 

  Процедурата по кандидатстване е изключително улеснена и лека за потребителя. След като клиентът бъде одобрен, собствеността на актива се прехвърля към лизинговата компания, като клиентът продължава да управлява автомобила си и успоредно с това изплаща лизинга по погасителен план. В края на лизинговия период активът се прехвърля отново на клиента.

  Какъв е процесът на кандидатстване?
  Още при създаването на Махо основната цел, която искахме да постигнем, е процесът да не затруднява клиентите ни. Това е и есенцията, която стои зад името Махо. 

  Стремежите ни са прости: всеки да може да пусне заявката си за лизинг в рамките на минути. И да бъде максимално бързо разгледан и одобрен.

  Как верифицирате, че човек е този, за когото се представя, когато кандидатства за лизинг онлайн?
  След като потребителят пусне своята заявка, наш служител се свързва с него, като в течение на разговора имаме похвати, с които да идентифицираме дали заявителят е същият човек. По този начин установяваме дали има вероятност за някакъв вид измама. 

  Какъв е профилът на Вашите клиенти?
  Клиентите ни са свободомислещи, финансово грамотни и не се страхуват да използват онлайн услуги, което кореспондира с мисията ни – да сме почти изцяло онлайн, да обслужваме максимално бързо клиентите си, да сме техни приятели в целия лизингов процес. 

  През годините това е работило за развитието ни, защото тези хора остават лоялни към нас и се връщат отново, когато имат нужда от сигурен партньор при финансиране на автомобил или при обратен лизинг. 

  Какво се случва със собствеността на автомобила след одобрение?
  И при двата вида лизинг след одобрение собствеността на автомобила се прехвърля на лизинговата компания. В края на договора собствеността се прехвърля на клиента. През това време клиентът свободно ползва автомобила си чрез предоставено пълномощно за управление.

  Освен на автомобил  какви други типове лизинг и обратен лизинг има и планирате ли разширяване на портфолиото си от услуги?
  Махо е лизингова компания с фокус единствено върху автомобилите. През 2023 г. планираме да разширим портфолиото си с още една услуга, която в момента е на финалната права и съвсем скоро ще бъде реализирана и обявена.  

  Финтех индустрията се развива много динамично – има нови компании, продуктите стават все по-разнообразни, но и глобални. Вие как оценявате сектора и новите компании, които навлизат на пазара?
  Като част от голяма Финтех група имаме огромния потенциал да черпим ресурс и вдъхновение от първа ръка, заради което Махо се развива толкова бързо и успява да обслужва клиентите си изключително бързо, качествено и детайлно.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Максо България АД в Jobs.bg

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
  Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
  преди 6 часа
  В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
  „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
  преди 7 часа
  Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
  Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
  преди 8 часа
  БАКБ придобива Токуда банк
  Очаква се регулаторно одобрение на сделката
  преди 11 часа
  България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
  Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ