четвъртък, 08 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3731 прочитания

  Как започнах първа работа: Синан Фейзула, Festo

  За компанията знаех, че е германска, и че развива производствена дейност в България, спазвайки световни стандарти на работа, казва Синан
  16 юни 2022, 16:16 a+ a- a

  Синан Фейзула - Инженер, Механик (Конструктор на Технологично Оборудване) във Festo. Снимка: Festo

  Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало, и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.

  Запознайте се със Синан Фейзула - Инженер, Механик (Конструктор на Технологично Оборудване) във Festo. Синан е завършил бакалавърска степен „Машиностроителна техника и технологии“ и магистратура „Компютърно проектиране и технологии в машиностроенето“ в ТУ – София.

  Коя беше първата ти работа и как започна в компанията?
  Първият ми досег с Festo бе още като ученик в СПГЕ „Джон Атанасов“. Благодарение на диалога между Професионалната гимназия и фирмата  се озовах на интервю. Имах представа за компанията от информацията, получена в училище, и така стартира и моят професионален път в семейството на Festo от най-ниското стъпало като стажант през летните месеци, преминавайки през монтажник на електронно оборудване, оператор на конфекционираща машина, настройчик на машини и стигайки до настоящата ми позиция „инженер, механик (конструктор на технологично оборудване)“.

  Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
  Спомням си вълнението. Факт е. Все пак отивах на първото си интервю за работа. За първи път ми предстоеше да вляза в завод, и помня онова усещане, че ще попадна на точното място. Интервюто се състоеше от няколко части: среща разговор, производствена обиколка и практическа задача. Няма как да забравя, че за първи път ми се наложи да запоя кабел към щекер и че комисията даде висока оценка на бързината и качеството на направените бройки. 

  Какво знаеше за компанията, преди да започнеш? И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
  За компанията знаех, че е германска, и че развива производствена дейност в България, спазвайки световни стандарти на работа. Впоследствие си спомних, че синьото лого на Festo съм запомнил и от полета на балона, който видяхме да лети над училището. Тогава не знаех, че полетът на балона е бил свързан с важно събитие за фирмата.

  А какво ме изненада? Няколко са нещата, които ми направиха силно впечатление: производство от световна класа в България става само, ако се спазват изискванията и стандартите за качество на продукцията, а тук това се прави. Действащите процедури от различно естество, чудесните условия на труд и модерната материалната база затвърдиха усещането, че нещата са на ниво. Начинът на комуникация и организация пък беше ясен и прозрачен, и това подпомагаше постигането на индивидуалните и личните цели. През цялото време усещаш подкрепата на екипа и в един момент някои от тях ти стават повече от колеги.

  Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
  Много бързо се развиха нещата в моя случай. Давам си сметка, че добрите отношения между училището и фирмата също са оказали значение, защото аз и още няколко мои съученици бяхме едни от първите стажанти в дружеството. Впоследствие тази пътека се отъпка и се радвам, че вече доста ученици имат възможност за работа през летните месец чрез така наречената лятна академия.

  От ключово значение определям и личното ми желание и амбиция да приложа наученото на теория в реална среда, на практика. Бях добре приет тук – попаднах в екип, където имам подкрепата на колегите. Инвестицията в обучения и добрата комуникация позволиха  безпроблемно да общувам с колеги от различните отдели, за да имам не частична, а цялостна, всеобхватна представа за дейността на всички звена във фирмата. Неформалната комуникация по време на семейни и спортни празници, кариерните участия и други събития  подпомогнаха моята адаптация, а и са причина да остана тук.

  Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
  Релевантното образование и желанието да мина от другата страна на производството – любопитството да искам да видя как работят машините, какви са истинските процеси и готовността да бъда полезен със знанията си, но и едновременно отворен към нови знания, за да мога да добавя стойност.

  Ако искаш, сподели с нас какво направи с първата си заплата.
  Давам си сметка, че съм направил емоционален избор, закупувайки на родителите си ютия и микровълнова печка, и лакомства за по-малкия си брат с парите от първата си заплата. В  знак на благодарност за подкрепата, вярата, доверието – за инвестицията в образованието ми – ценности, които имам в семейството си  и които открих и тук, във  „Фесто производство“. Добрият човек е и добър професионалист – отдаден и полезен както за себе си, така и за обществото. Аз вярвам, че добротата е заразна и се предава!

  Вижте по какви проекти работи Festo в България

  Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на ФЕСТО ПРОИЗВОДСТВО ЕООД в JOBS.bg

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 10 часа
  преди 11 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 11 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 12 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 17 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт