сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2624 прочитания

    Кристалина Георгиева стана „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет в България

    Да инвестираш в хората и да изграждаш човешкия капитал е в основата на силната икономика, заяви управляващият директор на МВФ
    09 септември 2021, 09:52 a+ a- a

     

    Американският университет в България (АУБ) удостои д-р Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на специална церемония в Благоевград.

    Д-р Кристалина Георгиева получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ от д-р Дейвид Евънс, президент на АУБ и Виктория Ентуисъл, зам. председател на настоятелството на АУБ, като признание за нейната съществена хуманитарна дейност, за трайния ѝ принос към каузата на образованието и активната й работа в областта на международното сътрудничество.

    „Приемам това признание от Американския университет в България с гордост и смирение. Да инвестираш в хората и да изграждаш човешкия капитал е в основата на силната икономика и съм убедена, че постоянният ангажимент на университета към етично лидерство и качествено образование ще даде възможност на неговите студенти да растат, да се възползват от нови възможности и да бъдат сила за добро в света,” каза д-р Кристалина Георгиева в речта си.

    „Удостояването с почетна степен е рядко и специално събитие в живота на всеки университет. В АУБ това не се случва всяка година. Несъмнено д-р Георгиева е лидер, който в кариерата си е отстоявал най-високите ценности, ценности, които ние в АУБ също споделяме. Тя служи на своята страна и на света чрез забележителните си постижения в областта на хуманитарната помощ, етичното лидерство, равенството между половете, екологията – ако трябва да назовем само някои от тях“, каза д-р Еванс.

    След официалната церемония в кампуса на университета д-р Георгиева даде думата на студентите от АУБ да зададат въпроси, които ги вълнуват. Тя сподели опита си в Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия и обсъди икономическото възстановяване и постигането на финансова стабилност на държавите по света, борбата с климатичните промени и преодоляването на трудностите, причинени от пандемията.

    На събитието присъстваха също нейно превъходителство посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, кметът на община Благоевград Илко Стоянов, областният управител Николай Шушков и председателят на Общинския съвет в града Радослав Тасков.

    Кристалина Георгиева се счита за един от най-важните световни лидери заради активната си международна дейност. Тази година тя беше включена в престижния списък на списание Barron’s за 100-те най-влиятелни жени в САЩ в сферата на финасите. През 2020 тя беше избрана сред 100-те най-влиятелни хора в света в традиционната класация на американското списание "Time".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 15 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 17 часа
    преди 21 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 22 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 23 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26