събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5531 прочитания

    Как да бъдем по-адаптивни лидери във време на постоянни промени?

    Какво е адаптивно лидерство и защо е толкова важно днес - Кристиян Йорданов - Треньор по меки и комуникационни умения
    25 март 2024, 15:26 a+ a- a

    Кристиян Йорданов - Съосновател на Potential.bg и Треньор по меки умения и лидерство. Снимка: Личен архив

    Адаптивността се превръща в едно от най-ценните умения за лидерите днес, които трябва да водят във времена на непрекъснати и бързи промени. Без необходимата степен на адаптивност трудно може да бъдеш ефективен лидер. Как днешните лидери могат да поддържат адаптивност както в личен, така и в професионален план и върху какви принципи се гради?

    Отговорът на въпроса стои в основата на нова тренинг програма за лидери, разработена от Треньора по меки умения и лидерство Кристиян Йорданов и Тай Чи майстора Валери Иванов.

    Свързахме се с Кристиян, за да ни разкаже малко повече за адаптивното лидерство и защо с колегата си Валери са решили да разработят такава програма за лидери.

    Кристиян Йорданов е Съосновател на Potential.bg, където е Треньор и Консултант на ИТ екипи за меки и лидерски умения. Бивш Senior Engineering Manager във VMware Bulgaria, където е ръководил 4 екипа. Има над 12 години опит в целия жизнен цикъл на бизнес софтуера в продуктови и аутсорсинг компании със силен фокус върху ефективното управление, добрите инженерни практики и процеси. Практикува Тай Чи и медитация.

    Валери Иванов e Основател на Кунг-фу център Сюангуей с 30-годишна практика в Тай Чи. Има 25-годишна практика като юрист. Докторант е по Управление на Риска към Военната Академия. 

    Кристиян, какво означава адаптивно лидерство и как се роди идеята за обучителна програма по темата?
    Днес адаптивността е крайно необходима не само на лидерите. Адаптивно лидерство не е нова концепция, но е по-значима заради бизнес климата и ИИ революцията. Ние го разглеждаме като автентично, стабилно и същевременно гъвкаво управление на вниманието, фокуса, енергията, поведението и работните ни отговорности. Адаптивният лидер осъзнава промяната като необходима, но не и като хаотична.

    Идеята се роди по време на дискусия за общото между новата реалност на постоянна бърза промяна и Тай Чи, където се учиш да оставаш в центъра, докато се движиш. Учиш се да използваш промяната и дори да ти става комфортно с нея, защото това се прави в комбинация с естествените механизми на тялото и вниманието да се опират върху общото и стабилното.

    Каква е основната философия зад Вашата методология за адаптивно лидерство?
    Съчетаваме вечни принципи с приложими техники, начини на мислене и нови подходи към ежедневието и бизнеса. Едва ли постигането на баланс може да се нарече философия. Това е здравето във всеки човек, всеки екип, всяка организация. Днес практиката на Тай Чи е широко популярна и все още широко непозната. Но в същността си тя представлява докосване до естественото хармонизиране със средата, в която човек присъства. Решихме, че следваните в тази практика хилядолетни традиции са достигнали до  практични принципи, които могат да донесат ново разбиране за този баланс. След това задачата беше как точно да го направим под формата на преживяване и практичност. 

    За кого са подходящи тези обучения? Само за лидери ли?
    Да си лидер или да присъстваш като такъв в твоята среда е достъпна за всеки позиция. Без дори да си даваме сметка, ние се превръщаме в лидери, когато сме отворени за промяната, поемаме отговорност за поведението и действията ни, когато откриваме нови възможности, в които да се развиваме.

    Всеки, които търси, може да си „вземе“ от този тренинг, фокусирали сме го за опитни мениджъри, защото изследваме теми на принципно ниво. Опитни лидери, които вече са запознати със стандартната теория и инструменти, имат нужда от нови ъгли и перспективи.¬

    Какво представляват самите обучения, как и къде се провеждат, как протичат, колко време продължават, индивидуални или групови са, какво се случва на финала, платени ли са?
    Форматът на обучението е преживяване, дискусия и накрая теория. Провежда се за един цял ден, на живо в малка група до 16 души. 

    Също така е много е подходящо за лидерски тиймбилдинг. Предлагаме го като обучения към фирми, но ще има и отворен вариант. Планираме да пуснем първото ни публично събитие в края на април в София.

    Какви са основните принципи и стратегии, които преподавате на своите обучения?
    Спрели сме се на четири момента, които се опитваме да изследваме по време на обучението, и те включват:

    -Адаптивност – това е необходимостта и способността ни да се променяме в съответствие със средата.

    -Автентичност – как да оставаме себе си и да осъзнаваме собствената си позиция и идентичност в изменчивостта на средата.

    -Психологическа сигурност – възможна ли е и доколко, каква степен на сигурност е достъпна и удобна за нас, кога я разрушаваме и как успяваме да я съхраним.

    -Системно мислене – опитваме да укротим сложността посредством простички стъпки и динамиката в удобно средство за придвижване дори извън зоната ни на комфорт. Понякога това изисква да се доверим на интуитивното си възприятие за реалността  такава, каквато е. 

    Каква е ролята на Тай Чи във Вашия подход към лидерството и как тя се обвързва с бизнес средата?
    Разбира се, практиката е невъзможно да бъде пряко включена поне на този етап, но се опитваме да разкажем за принципите. Тай Чи е по-скоро начин на възприемане и участие в света наоколо и вътре в нас. Напрежението в бизнес средата е все по-разрушаващо. Все по-значими стават способностите ни да постигаме синхронизация с него. Да се приспособяваме и да адаптираме както себе си, така и екипите и организациите, от които сме част.  

    Валери Иванов - Основател на Кунг-фу център Сюангуей. Снимка: Личен архив

    Каква е целта на тези обучения и какви резултати очаквате да постигнете с тях?
    Целта ни е участниците да преживеят с тялото и вниманието си четирите теми, за да могат след това да ги разпознават в ежедневието и работата си и да прилагат принципите и инструментите, с които ще ги „снабдим“.

    По-адаптивни лидери водят и по-адаптивни екипи и организации. Надяваме се да открехнем вратата към този подход, защото смятаме че той може да бъде изключително полезен. Надяваме се това да даде нов път към усещането, разбирането и участието както на личността в изграждането на бизнеса, така и за бизнеса в изграждането на всяка личност, от която той се нуждае.

    Какви са най-честите предизвикателства, с които се сблъскват мениджърите в днешно време, и как Вашата методология може да им помогне да ги преодолеят?
    Темата ни е свързана точно с най-голямото предизвикателство в наши дни – как да запазиш себе си, екипа си, продуктивността, бизнес резултатите, докато всичко налага постоянни промени. 

    Нашата методология се базира на синергията между промените и устойчивостта чрез правилна нагласа, осъзнатост кое пречи на адаптивността и инструменти за поддържане на този баланс. Прилагаме опит от реалния живот, разчупвайки стереотипите на теоретичните академични рамки.

    Какви са най-важните уроци, които Вие лично сте научили в областта на адаптивното лидерство и как сте ги включили във Вашата обучителна програма?
    Може би най-голямото предизвикателство е това да бъдем автентични и истински, откровени. Бизнесът робува на остарели схващания за надиграване, прецакване, надлъгване и използвачество, които според нас нямат бъдеще. В съвременния свят вие можете да израствате само заедно с другите и чрез тях, това означава и да им се доверявате и да разчитате на тях, като заедно с това допускате тяхното несъвършенство и ги приемате такива, каквито са. Искаме да имаме принос в тази посока.

    Как бихте дефинирали успешния лидер според Вашата методология?
    Никой не е само лидер или само последовател, той е и двете, непрекъснато, навсякъде и във всичко. Тази взаимна обвързаност е част от узряването на всеки от нас като човек.

    Лидерът е този, който другите поставят начело, а успехът се случва за всички заедно. 

    Успешният лидер е устойчив на промяната, автентичността, поддържа собствената и екипната психологическа сигурност и балансираните отношения.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години