петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4021 прочитания

  Най-полезните обучения: Йордан Кънчев от Infosystems за Professional in Business Analysis Preparation Training на ITCE

  Курсът разгледа задълбочено ролята на бизнес анализатора и контекста, в който работим, казва Йордан
  20 февруари 2024, 14:57 a+ a- a

  Йордан Кънчев – Ръководител отдел „Бизнес анализ” в Infosystems International. Снимка:  Infosystems

  В новата рубрика на Economy.bg „Най-полезните обучения“ професионалисти от различни области споделят своите лични впечатления от обучения, курсове, видео поредици, презентации и т.н., които са преминали или гледали наскоро. Как са ги избрали, с какво са им били полезни, как са протекли, какви са минусите и плюсовете според тях? 

  Вижте какво препоръчва Йордан Кънчев – Ръководител отдел „Бизнес анализ” в Infosystems International.

  Като човек с над 5 години опит като бизнес анализатор за мен сертификатът Professional in Business Analysis на Project Management Institute беше изключително важен. Сертификатът е признат по цял свят, отваря много врати и е атестат за високо ниво на професионализъм. Изискванията са високи – бакалавърска степен, 36 месеца професионален опит като бизнес анализатор за последните 8 години, както и 35 PDUs.

  Търсейки как да се подготвя за изпита, попаднах на курса BA200 – Professional in Business Analysis Preparation Training на ITCE

  Обученията, които имат за цел да ни подготвят да се явим на подобни нетехнически сертификационни изпити в ИТ, понякога акцентират само върху формата на изпита, въпросите и тактиките за успех. Този курс беше различен. Освен практическите въпроси около техниките за успех на изпита, курсът разгледа задълбочено ролята на бизнес анализатора и контекста, в който работим. Имаше много практически насочени задачи и упражнения около воденето на интервюта с т.нар. стейкхолдъри (заинтересовани страни), разгледахме избора на техники за извличане на изисквания в зависимост от ситуацията и нуждата, моделирането – на бизнес процеси, на системен контекст, на поток на данни и т.н. Работихме по групи и симулирахме реални ситуации, като много важни бяха обратната връзка и препоръките на лектора. Редовно правехме връзка между материала, който разглеждахме, и неговото място в самия изпит. 

  Едно от полезните упражнения по време на 3-дневното обучение за мен беше влизането в ролята на стейкхолдъра, чиито нужди ние, бизнес анализаторите, адресираме. Това ми даде възможност да усетя и разбера как най-добре да подходя към него или нея в различните ситуации. Полезно и доста успокояващо беше да видя, че не съм сам с въпросите, които си задавам, и проблемите, които срещам – и други колеги си блъскат главата със същото. 

  В ежедневната ми работа благодарение на курса имам повече контекст и дълбочина в разбирането на изискванията на стейкхолдърите, повече яснота какво провокира различни ситуации и как да подходя към тях. Резултатите за мен са повече увереност, по-бързо справяне с предизвикателствата и по-голяма ефективност. 

  В крайна сметка от курса излязох не само по-подготвен да се явя на изпита (който успешно издържах), но и с много по-голяма увереност при изпълнение на ежедневните си задачи като бизнес анализатор. Съвсем спокойно можеше и да не се явявам на изпита и пак щях да имам изключителна полза от този курс.

  Вижте още от рубриката НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ОБУЧЕНИЯ

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 3 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 7 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 8 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 9 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект