сряда, 24 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2305 прочитания

  Най-полезните обучения: Милен Великов за Scotwork Bulgariа

  Не си спомням на друго обучение, на което съм бил, толкова много да съм си водил бележки и час след приключването му никой да не си тръгва от залата, казва Милен
  19 февруари 2024, 13:32 a+ a- a

  Милен Великов. Снимка: Личен архив

  В новата рубрика на Economy.bg „Най-полезните обучения“ професионалисти от различни области споделят своите лични впечатления от обучения, курсове, видео поредици, презентации и т.н., които са преминали или гледали наскоро. Как са ги избрали, с какво са им били полезни, как са протекли, какви са минусите и плюсовете според тях? 

  Вижте какво препоръчва Милен Великов - HR професионалист с дългогодишен опит.  

  През последните няколко години целенасочено съм пропускал възможностите за формализиране на нови знания с помощта на външен тренинг или обучение. В годините бях „преял“ от такива и до болка знаех техния формат, продължителност, началните шеги и методите за опознаване. Не успявах всичко да реализирам след това, често имаше и неразбиране от страна на тези, които ме бяха изпратили защо би било добре да променим нещо. Според мен  на доста обучения е ключово да ходи не само HR-а, а и някои негови колеги – различно ниво мениджъри, защо не и управителят на фирмата. Още една предпоставка  обучение да носи стойност и да доведе до някаква промяна. 

  През 2023-та се разкри възможност да се включа в един тридневен курс на Scotwork Bulgariа на тема: „Умения за водене на преговори за напреднали“ с лектори Чавдар Ваклев и Добромир Минков. Поради много добрите ми лични впечатления за втория и възможността, която ми се отдаде – реших да се включа. 

  Не си спомням на друго обучение, на което съм бил, толкова много да съм си водил бележки, нито помня друго подобно, в което час след приключването му никой да не си тръгва от залата. Така и трите дни. Групата беше от около 10-ина души – добре подбрана, хора на високи позиции и различни професионални роли, имаше хора с международен опит – мислещи, питащи, споделящи. И само двама HR-и. :) Други плюсове на това обучение бяха експертизата, солидният опит и различният стил на водене от страна на двамата обучаващи. Знаеха как да подходят, имаха много голяма обща култура и боравеха с различни казуси. Огромни професионалисти, които вдъхват респект – едно от най-важното неща едно обучение да е успешно + немалко опит по самата тема. Друг аспект бе практиката, пречупена през различните роли, в които бяхме разпределени през дните на обучението, както и анализ на видео ситуации, в които доброволно бяхме поставени. Беше интересно да се видим отстрани. Залата, в която бяхме ситуирани, бе достатъчно голяма, за да имаме пространство, въздух и много дневна светлина. Храната беше вкусна и достатъчно. Цареше позитивизъм, имаше доста смях и  главите ни бяха освободени да мислим и интерпретираме. И много да тренираме наученото. 

  Опитвам се да открия минуси, но такива не виждам. С удоволствие бих участвал и в други курсове под тази шапка (https://www.scotwork.bg/)  или с участието на тези двама обучители. Дали практикувам наученото? И пряко, и косвено. Не всичко и не накуп, но ми беше полезно и не съжалявам, че бях част от това обучение.  

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Проучване: 15% от офисите в София са празни
  Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
  преди 12 часа
  Турция ще предлага визи за дигитални номади
  Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
  преди 12 часа
  преди 13 часа
  FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
  Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
  преди 15 часа
  Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
  В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
  преди 16 часа
  Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
  Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд