събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4178 прочитания

  Най-полезните обучения: Виолета Караначева-Цветанова за IBM SkillsBuild

  Обучението ми харесва, защото аз не съм технически специалист и съвсем просто обяснява определени технологии и какво трябва да знаем за тях, казва Виолета
  01 февруари 2024, 09:26 a+ a- a

  Виолета Караначева-Цветанова - IBM University Relations, Diversity and Learning Country Lead. Снимка: Личен архив

  В новата рубрика на Economy.bg „Най-полезните обучения“ професионалисти от различни области споделят своите лични впечатления от обучения, курсове, видео поредици, презентации и т.н., които са преминали или гледали наскоро. Как са ги избрали, с какво са им били полезни, как са протекли, какви са минусите и плюсовете според тях? 

  Вижте какво разказа Виолета Караначева-Цветанова - IBM University Relations, Diversity and Learning Country Lead. 

  Като човек, развиващ се в изключително динамичния ИТ сектор, винаги търся начини и ресурси, чрез които да развия разнообразни умения - технически, меки, или такива, чрез които да управлявам проектите си по-ефективно и които да ми помогнат да съм по-добър и емпатичен лидер. Но освен да надградя и науча нови неща, искам да е лесно, бързо, ако може това да става и през телефона, да има генеративен интелект, който да ми препоръчва курсове точно за моя профил. Освен всичко това искам да има повече визуализация на съдържанието, защото лично аз така възприемам информацията по-бързо и по-лесно. Накратко да кажем, че съм един доста капризен потребител на обучения.

  Покрай моята работа, част от която е свързана с академичната програма на компанията, открих Ай Би Ем SkillsBuild - напълно безплатна платформа за ученици, студенти или хора, които искат да получат нови знания и да развият ключови умения. Самата платформа е интерактивна и има огромно съдържание от курсове, баджове/удостоверения и събития. Преднамерено създадох профил, който е мой личен, за да почна да тествам платформата, както би я ползвал всеки потребител, който не е част от компанията и установих, че много от обученията се припокриват с вътрешните ни такива. Харесва ми, че платформата е разделена по теми - технически, меки умения и др. т.е лесно се ориентираш с какво да започнеш. В момента се обучавам, за да придобия бадж Explore Emerging Tech, който се фокусира върху развиващите се сегменти като AI, Cloud и Cyber Security, Data Science, Blockchain. Обучението ми харесва поради една проста причина - аз не съм технически специалист и именно този план съвсем просто обяснява какво представляват въпросните технологии и какво трябва да знаем за тях. Разбира се, платформата разполага и с обучения за инженери и експерти, които могат да получат доста по-сериозни знания.

  От личен опит намирам за много полезни и много добре структурирани курсовете Agile work methods и Design Thinking. Tези курсове наистина лесно обясняват една сложна материя и определено научих много добри практики, които да приложа в управлението на екипи или проекти. Аз лично след това споделям своите удостоверения (още наричани баджове) по тези теми в LinkedIn. 

  Тук е мястото да си призная, че част от интерактивните видеа и съдържание ги гледах и четох в метрото, защото не обичам да скучая. Да, беше суперценно да уплътня времето си с нещо полезно и интересно.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 18 часа
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 18 часа
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 18 часа
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 19 часа
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 22 часа
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI