неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1464 прочитания

    Какво бихме искали да се случи през 2024 г.?

    Специалисти от комуникационния сектор споделят какво биха искали да видят в новините през следващите 12 месеца
    04 януари 2024, 08:42 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    След като със специалисти от комуникационния сектор разгледахме кои бяха най-важните събития от изминалата година, ги попитахме какво биха искали да видят в новините през 2024 г. Ето какво споделиха те с Economy.bg:

    Снимка: Личен архив

    Любомир Аламанов, основател и управляващ директор на SiteMedia
    На първо място искам да видя новината за край на войната в Украйна и оттегляне на армията на кремълския агресор. Случващото се там е отвратително военно престъпление и се отразява както на мирните жители на Украйна, така и на целия свят. А и ако не се ограничи агресията на Путин, той сам няма да спре.
    Искам да видя новината, че всички отвлечени невинни жертви на Хамас са намерени и благоприятно върнати при близките им. Намиране на дълготрайно решение може би е малко по-сложно. Но невинни хора не трябва да страдат заради неспособността на политиците да стигнат до консенсус.
    Искам да видя новината, че България става член на Шенгенското пространство. Макар и първо само по въздух, след това и по суша, след това и по вода. Така няма да чакаме на опашки по границите, няма огромни колони от тирове да запушват магистралите, няма и инвеститорите да се притесняват.
    Искам да видя новината, че България най-после става част от еврозоната и се присъединява към групата на богатите страни, където потоците инвестиции се движат свободно.
    Искам да видя новината, че на следващите избори хората гласуват убедено за европейско цивилизационно бъдеще.
    Искам да видя новината, че съдебната система се реформира и започва да действа като независим коректив на политическата система, но и отговорен за опазване живота, имуществото и благосъстоянието на всеки един от нас. Слагам го на последно място, защото е най-фантастично по своето съдържание. Може би да си пожелая да има фотонни звездолети, с които да стигаме до Алфа Кентавър за ден и половина.

    Снимка: Личен архив

    Д-р Александър Христов, Управляващ партньор, Параграф 42
    На първо място, мир. На второ – парадоксално – умора у хората. В момента те са енергизирани и изпадат в крайности. Уморени и по-малко емоционални, те ще се успокоят, ще се подредят и ще приключат с яростното и непрекъснато „кой не скача, е червен“. Светът има нужда и от повече социално отговорни проекти и мисля, че компаниите ще са лидери в тази посока – повече такива новини ми се иска да видя.
    И да, от доста време насам ми се иска да виждаме повече новини, свързани с развитието на науката и технологиите. Те са тези, които ще имат дълъг живот и ще определят бъдещето ни, и то по най-сигурния начин. Новите и интересни бизнес проекти също би трябвало да се радват на достатъчно добро внимание.

    Снимка: Личен архив

    Ива Григорова, директор PR бизнес на MSL, част от Publicis Groupe България
    2024 година ще се повлияе от политическите промени, които ще дойдат от предстоящите избори в много от държавите по света. Това неизменно ще се отрази на геополитическите взаимоотношения. Тема, която все по-често намира път в комуникационните стратегии.
    AI ще продължи да е актуална тема. Ключовото в случая е бизнесите и организациите да обучават по-активно своите експерти за работа с платформи и нови технологии, за да могат по-бързо и адекватно да реагират на новата потребност на хората.
    Образованието ще е важно не само от професионална гледна точка, но и като цяло за обществото. Като отговорни граждани трябва да търсим възможности и партньорства за по-добра, устойчива и работеща образователна система за децата и подрастващите. Младото поколение вече започва да сформира обществено мнение и да влияе на начина, по който бизнесите работят. За да даваме стойност, талантите трябва да имат стабилна основа, която е обгрижвана и вдъхновявана по пътя на тяхното израстване.
    Бих искала да чувам и чета повече за подобни добри практики.

    Снимка: Личен архив

    Максим Бехар, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на M3 Communications Group
    Едва ли ще учудя някого – очакваме двата сериозни военни конфликта да спрат и други да не се появяват. Предстоят избори за европейски парламент и бих искал да видя повече млади бизнесмени-прагматици да представляват България, а не „политици със стъклени очички“ (по вече покойният Жорж Ганчев).
    Още – следващата година трябва да е драстична в промените на правилата, по които се прави бизнес в България – данъците да се запазят същите, но вратите на страната ни да се отворят за чуждестранни работници, които да участват на пазара на труда равноправно с българските си колеги и да създават здравословна конкуренция. Правителството да спре да прави масови и никому ненужни акции за уж по-евтини цени на определени продукти в търговските вериги, а да пусне пазара спокойно, без да го пипа и така да създаде точно истински условия цените сами да се регулират.
    И последно, но не по място, дори по-важно от всичко друго – България да започне професионална и проактивна кампания за брандирането на държавата ни като дестинация не на плажове и спа курорти, не на евтин алкохолен туризъм, а като страна на млади, интелигентни, добре образовани и амбициозни хора, които искат и знаят как да постигат световни успехи. Е, това ако стане, то 2024 година наистина ще бъде запомнена дълго време напред.

    Снимка: Тони Тончев

    Светлана Савова, управляващ партньор на V+O Communication
    Новини, които са логични:
     • Войната в Украйна приключи.
     • Войната между Хамас и Израел е в историята.
     • Австрия и Нидерландия отмениха ветото си за присъединяването на България към Шенген.
     • България е готова за влизане в еврозоната на 1 януари 2025 г.
     • Българското правителство прави образованието стратегически приоритет.
     • За първи път България регистрира демографски прираст.
     • Паметникът на съветската армия е преместен в Музея на социалистическото изкуство.
     • Катедралният храм „Александър Невски“ възстанови името си от 1916 г. „Св. св. Кирил и Методий“.
     • Българските олимпийци се връщат с рекорден брой медали от олимпиадата в Париж.
     • Григор Димитров печели и Ролан Гарос.
     • Български артист печели „Грами“.
    И ако може словоблудството да е заменено от разговор между хора, които наистина разбират онова, за което говорят и го правят добре.

    Снимка: Личен архив

    Любина Панайотова, Account Manager, United Partners
    На първо място си пожелавам да се събудим в един по-мирен свят, където да видим по-голяма стабилност и сътрудничество между държавите. Надявам се актуалните конфликти да намерят мирно разрешение, а международните отношения да се развиват в посока на сътрудничество и дипломация.
    Интересувам се живо и от развитието на световната икономика и научните постижения. Бих искала новините през 2024 да отразяват иновации, които подпомагат устойчив растеж и подобряват качеството на живот на хората по света. В следващата година бих искала да виждам увеличено внимание върху екологичната устойчивост и борбата с изменението на климата. Събития и инициативи, насочени към опазване на околната среда и въведение на иновации за по-чиста енергия, ще бъдат от съществено значение.
    След последните години, прекарани в сянка на пандемията, се надявам също и на стабилен напредък в борбата със заразни болести, включително за нови лекарства, терапии или технологии, които ще подобрят общественото здраве.
    Очаквам с интерес да науча повече и за новите технологии и дигитални иновации, които ще формират бъдещето. Сериозен напредък в областта на изкуствения интелект, машинното обучение и интернет на нещата ще играе важна роля в ежедневието ни.
    С нетърпение ще очакваме Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Интересно ще е да проследим спортните постижения, културните събития и обществената енергия, която събитието ще донесе.
    В локален план бих се радвала да наблюдаваме стабилност в политическата обстановка, особено след две години на непрестанни избори.

    Снимка: Личен архив

    Александър Александров, Управител на Кросроудс България
    Безспорно най-желаната новина е най-после да има мир в Украйна и руската армия да се изтегли от всички украински територии. Разбира се, много бих искал да прочета и новини за приключването на войната между Израел и Хамас, както и на конфликтите в Судан и Мианмар, на които светът сякаш не отдава толкова голямо значение.
    2024-та ще бъде и година на избори. Повече от половината хора по света ще имат възможност да гласуват, включително гражданите на суперсилите САЩ и Русия, на свръхнаселените азиатски страни Индия, Бангладеш и Индонезия, както и на Мексико, Тайван, Великобритания и множество африкански държави. Това би трябвало да е своеобразен триумф на демокрацията по света, но може да се окаже и отдръпване от нейните ценности в полза на популизма, корупцията и залитане към авторитаризма.
    Бих искал равносметката след всички тези избори да бъде, че светът е станал едно по-сигурно и по-свободно място.
    В областта на спорта светът очаква две значими събития – Летните олимпийски игри и Европейското първенство по футбол, но новината, която аз бих искал да прочета най-много, е за победа на родната шахматна звезда Нургюл Салимова в Турнира на претендентките за световната титла и в последващия мач със световната шампионка.
    В технологично отношение очаквам изкуственият интелект, който навлезе масово в живота ни през отминалата година, през тази да стане реална част от компаниите и организациите. Мнозина очакват също през 2024 г. да видим нов цикъл на растеж при криптовалутите, както и първи комерсиални полети с летящи коли – също на Олимпийските игри в Париж. Тепърва предстои да видим дали тези прогнози ще се сбъднат.
    И още нещо любопитно – през тази година се очаква в Космоса да полетят множество нови ракети – Ariane 6 на Европейската космическа агенция, Starship на SpaceX, New Glenn на Blue Origin, Vulcan Centaur на United Launch Alliance, Gaganyaan на Индия, Pallas-1 на Китай, а Artemis II на НАСА да осъществи първата си пилотирана мисия около Луната. Надявам се всички тези ракети да полетят успешно, защото, ако човечеството наистина иска да се превърне в космическа цивилизация, ще трябват повече участници в процеса.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години