събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3947 прочитания

    Ocado Technology стартира Bootcamp в партньорство с x8academy

    Образователните инициативи в сектора имат нужда от фокус върху качеството, не трябва да конкурираме Индия и Украйна, казва Филип Янков - основател на x8academy
    13 август 2021, 17:17 a+ a- a

    През последните 10 години Филип Янков е заемал различни роли в технологичните екипи на различни по големина компании – от големи корпорации (SAP, Microsoft, VMware) до малки стартъпи (Toptal, Chobolabs), чрез което натрупва опит в различни сфери. Автор е и на патент за оптимизация на запис на транзакционна информация във файлова система. Печелил е награда на НАСА за хардуерна иновация. Възпитаник е на Софийския университет, завършил „Изкуствен интелект“ със специализация в областта на Машинното самообучение. Това, в което той вярва, е, че споделянето на знание е единствения начин за по-бърз растеж и по-добро развитие на всички специалисти в България и по света - затова и споделя своя опит, преподавайки курсове във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, менторира хора - ученици и студенти чрез x8academy, както и участва в различни събития и конференции.

     Интензивна обучителна програма за софтуерни инженери с основно ниво на програмиране (Bootcamp) ще проведе тази есен Ocado Technology в партньорство с x8academy. „Секторът ни се нуждае вече от по-качествени обучения, за да минем на следващата фаза от развитие. Не можем да си позволим да конкурираме Индия и Украйна по брой програмисти в сектора. Единствената ни опция е да се конкурираме по качество“, коментира пред Economy.bg  Филип Янков - основател на x8academy. По думите му насищането на ИТ сектора с неопитни инженери, които имат нужда да направят крачка нагоре в развитието си, показва, че е ред да се заложи повече на качеството в обучителните инициативи през следващите години.

    Необходимостта от качествено обучение, направено от иноватори, е една от основните причини за старта на инициативата. „Браншът не може повече да чака и да не предлага подобно интензивно обучение, подходящо за студенти и инженери, които вече могат да програмират и имат доста още да учат и усвояват тънкости в изработката на софтуер“, обяснява Филип. Свързахме се с него, за да ни разкаже повече за иновативния образователен формат и как той отговаря на настоящите нужди от талант в ИТ сектора.

    Филип, как се роди идеята за Bootcamp-a в партньорство с Ocado Technology и какво провокира старта на инициативата?
    За да отговоря на този въпрос, трябва да се върнем малко по-назад в годините в развитието на сектора в България и София, като погледнем кои са били проблемите тогава и кои са те сега.

    x8academy бе създадена през 2017 с цел да е качествена алтернатива на обучения в ИТ сектора. 5 години преди това се създадоха над 40 академии, адресирайки проблема с нуждата на сектора да расте, а и желанието на много специалисти да се преквалифицират, заради примамливите заплати в сектора. Повечето от тези академии обаче имаха цел да научат кандидати да програмират на даден език, предимно Java или C#, но много рядко се излизаше отвъд тези рамки. Всички желаещи да влязат в сферата имаха избор за обучение, или в академии - тоест от три до шест месечни курсове и научаване на език и технология за работа, или в университети, в които обаче е необходимо да бъдат отделени 4 години за изграждане на солидни фундаментални знания. Важно е да се спомене, че има съществена разлика между познание по даден език за програмиране и познание по програмиране. Разликата се изразява в това, че първите умения, не позволяват развитие в сектора.

    Академиите като формат, който се използва по света, представляват обучения, наричани курсове, най-често два или три дни в седмицата. В България са предимно в часовете след работа, за да могат да бъдат широко достъпни, а и да дават възможност на хората да сменят попрището си. x8academy беше създадена около идеята за подобен формат, но със съдържание на обученията, което не започва от нулата, а таргетира хора в сектора (студенти или начинаещи), които вече имат базови умения, но им е много трудно да продължат развитието си самостоятелно. 

    В повечето академии и формати на обучения от вида с няколко дни в седмицата се набляга на фиксирана програма и кандидатите сами трябва да си изберат курс, като поемат отговорност той да е подходящ за тях. Ние, в x8academy, не наричаме обученията с думата курсове, защото целта не ни е да предадем фиксиран материал. Винаги целта е била да се ангажираме с кандидатите, да проверим нивото им и да изготвим програма съобразно техните нужди. Ние ги консултираме от какви умения имат нужда, за да бъдат добри специалисти в сектора, а след това правим групи, спрямо нивата им. Наричаме обученията си менторство, не само защото са пригодени към нужните знания на кандидатите, а и защото обучаващите хора не са просто теоретици – те са практици, инженери с много опит в сферата, чиято задача е и да предават знанията, да менторират начинаещите, за да може те да научават, да стават по-добри специалисти, като по този начин се развива сферата.

    Ocado Technology от своя страна отваря офис в София през 2016 г., в който роботиката, изкуственият интелект и софтуерното инженерство са в своето царство. В София са базирани едни от най-опитните професионалисти, които създават бъдещето на технологиите. Разработката на сложни системи и решения в областта на машинното обучение, симулацията, прогнозирането и контрол в реално време на онлайн търговия и доставки на хранителни стоки са част от ежедневието на професионалистите в Ocado Technology. Като опознаеш всеки софтуерен инженер там, става ясно, че трябва да си специалист със солидни познания и да имаш желание да участваш в революцията на цял един сектор. Темповете на развитие в ИТ сектора - и особено в компаниите иноватори, са огромни. Така екипът на Ocado Technology стига до идеята, че би искал да предаде знания на специалисти, които тепърва навлизат в сектора.

    Всичко казано до тук е причина и предпоставка да бъде създадена една нова инициатива.

    Необходимостта тази инициатива да съдържа всички фундаментални умения за изграждане на бъдещи специалисти и лидери е предпоставка за нов формат, много по-интензивен от няколко пъти в седмицата. Такъв формат по света се нарича Bootcamp, в който група хора от сутрин до вечер, понякога и уикенди, в рамките на няколко месеца преминават през минимума необходими умения за работа в сектора.

    Какво представлява Вашият Bootcamp и как отговаря на нуждите от таланти в ИТ сектора?
    Нашият Bootcamp също ще бъде целенасочен и интензивен, като участниците в него ще се посветят на технологичното си обучение от 7 септември до средата на декември и ще се провежда в делничните дни от 9 до 14 ч. 

    Секторът не може повече да чака и да не предлага подобно интензивно обучение, подходящо за студенти и инженери, които вече могат да програмират и имат доста още да учат и усвояват тънкости в изработката на софтуер. Защо? Секторът се е наситил с неопитни инженери, които имат нужда да направят крачка нагоре в развитието си, да се надградят като умения и опит, за да могат да се развиват и да заемат по-старши позиции, защо не и лидерски.

    Има голяма нужда от кадри със солидни фундаментални познания, върху които да се надгражда. Има нужда и от ясна стратегия за растеж на сектора, като трябва да има добър синхрон между образователните инициативи и компаниите. Некачествените обучения трябва да бъдат отхвърлени рано или късно, защото спират развитието в сектора. Важно е да се въведат метрики за качествено обучение, за да има ясна представа кое трябва да отпадне и кое - да се развива. Задължителни метрики за следене на развитието на сектора са: брой постъпили на обучение, брой завършили, брой реализирани в сектора (за кратък период след завършване на обучението), брой достигнали лидерски позиции 6-7 години след обучението. В момента кандидатите си избират обучителни инициативи, без да има откъде да видят тези метрики.

    Имайки необходимия синхрон, осъзнаване на проблемите в бранша и oбщи цели, свързани с развитието на кадрите, са предпоставки да дадем начало на Ocado Technology Bootcamp, powered by x8academy. Той започва през септември 2021 г., а желаещите да се запишат в програмата за обучение могат да го направят до 20 август. Целта ни е да го превърнем в ежегодна инициатива, в която опитни инженери споделят майсторските си умения си с начинаещите, за да могат да гарантират растежа им до старши инженери и лидери.

    С какво Bootcamp-ът е различен от академиите?
    Bootcamp e много по-интензивна и практически ориентирана инициатива, предимно започваща от нулеви знания. Препоръчително е и да е единственото занимание на кандидат в рамките на няколко месеца, защото фокус в нея може да доведе до сериозни резултати - това е разбирането и практиката по света. В допълнение, нашата инициатива от вида Bootcamp, е създадена за вече придобили опит и умения по програмиране студенти или младши инженери, за да може да мине през повече теми и да покрие всички необходими умения не само за работа, а и за развитие в сектора.

    Ако предположим, че необходимите умения за работа в сектора са като количество 100%:

    - академиите могат да изградят един специалист, започвайки от 0% и да достигнат до около 30-40% (като 40 се постига само в най-добрите и с поне 6 месеца ежедневно); 

    - Bootcamp инициативите по света отново започват от 0%, но заради интензивността достигат до 50-60%;

    - целта на Ocado Technology Bootcamp, powered by x8academy, е да започне от 15%, като направи изключително бърз преговор и на уменията в тези 15%, и да достигне до 75%, като останалите проценти до 100 всеки преминал обучението ще може да постигне на база на вече придобитите фундаментални познания.

    Втора съществена разлика в нашата инициатива е бройката на менторите, както и опита им. В академиите преобладават един или два ментора, които много често нямат и опит в сектора. Водещото при нас, е вярата на менторите, че опита им променя обученията коренно. Това вече не са просто обикновенни обучения, а са облечени в многото опит на менторите. Количеството инвестиран опит в обученията, се отплаща многократно на сектора. Не можем да си позволим да продължаваме да не споделяме и инвестираме опит в обученията, ако искаме да имаме колеги, които са добри специалисти.

    На какъв етап е в момента инициативата и кога стартира?
    В момента сме на етап регистрация на кандидати, който продължава до 20 август. Oфициално инициативата стартира на 7 септември, но 25, 26, 27-ми август са важните дати в отсяването на кандидати, като това ще бъдат първите 3 занятия в програмта, достъпни за всички, които покажат основни програмистки умения. Тези 3 занятия - домашни и прекарано, заедно между ментори и кандидати време, ще покажат кои са достатъчно подготвените да участват в нашия Bootcamp.

    Как и колко време ще протече Bootcamp-a? Присъствено или дистанционно?
    Ocado Technology Bootcamp, powered by x8academy, бидейки инициатива, създадена от много опитни софтуерни инженери, желаещи да споделят опита си, ще има няколко етапа:

    - първите 10 седмици са лекционни - всеки делничен ден от 9 до 11 ще организираме дискусия по дадена тема, било то теоретична, практическа или споделяне на проблеми в решенията на задачите до момента. Следобед до 14 ч. ще е работа по практически задачи по темата на деня, с помощ на менторите;

    - следват 5 седмици, в които всички ще бъдат групирани в 5-членни екипи и целта на всеки от екипите ще е с помощта на менторите да разработи проект. Всеки от проектите съдържа научените в предните 10 седмици знания, като така всеки ще приложи уменията - и тези за работа в екип, и всички технически;

    - важна част във всяка от тези 15 седмици на обучението са Майсторските класове (Masterclasses), в които ментор от програмата, или дори много опитен ментор от друга компания, ще се включи, за да сподели опит, като и да постави задача на участниците.

    Желанието и предварителната ни нагласа бяха това да бъде присъствено обучение, но към днешна дата ясно си личи, че дори и да започнем присъствено, то със сигурност ще бъде онлайн и изцяло съобразно Covid-19 мерките.

    За какви хора е подходяща и как става кандидатстването? Какви са изискванията към кандидатите?
    Инициативата е подходяща за всички кандидати, които са склонни да се фокусират в заниманията в Bootcamp-a през голяма част от времето си в делничните дни.

    Кандидатстването става посредством попълване на онлайн форма до 20 август, решаване на 2 задачки за демонстрация на програмистки умения и преминаване през 3 лекции, с решаването на домашните им, за да се провери готовността за интензивно обучение.

    Изискването е само едно - основно ниво на програмиране.

    Как ще става отсяването на кандидатите? Колко души ще се обучават в Bootcamp-a?
    Процесът става посредством решаването на 2 задачи за час и половина плюс рещаване на още 3 задачи, всяка дадена в ден, в който е изнесен лекционен материал по дадена тема. Най-добре представилите се 30 кандидата ще бъдат приети в инициативата. И ще могат да се учат напълно безплатно и без обвързване с компанията.

    По какви проекти ще работят участниците? Реални ли са? Какво ще стане с проектите в края на програмата?
    Проектът, който ще трябва да бъде реализиран в екип, ще е копие на реален продукт с всичките необходими процеси, качествени техники, етапи, методологии. Всички участници ще могат да споделят решенията си по тяхна преценка в профилите си, а и в допълнение да използват направения продукт, както сметнат за добре (дори могат да решат да го надградят до успешен бизнес). За примерен проект може да се счита направа на услуга за онлайн поръчка на храна. Ясно е, че за 5 седмици не може да се направи многофункционален продукт, но целта е 5-членни екипи, с помощ от менторите, да са способни да реализират базови функционалности чрез необходимите качествени техники за изработка на качествен софтуер.

    Колко време ще са ангажирани на ден участниците и какви ще са изискванията към тях?
    Програмата предвижда обучението да се провежда всеки делничен ден от 9 до 14 ч. Започваме в началото на септември и продължаваме до средата на декември. Изискванията са всеки кандидат да се справя успешно с поставените задачи за усвояване на знанията, които искаме да предадем.

    Какви ще са менторите и подсигурени ли са вече? Какви ще са техните ангажименти и отговорности?
    Ще имам честта да организирам работата на менторския екип и да предам своя теоретичен и практически опит в Bootcamp-а. А от страна на Ocado Technology някои от най-опитните професионалисти ще са ментори. Те са тези, които създават бъдещето на роботиката, AI и софтуерното инженерство. Менторите заемат различни роли в изработката на софтуер - инженери, продуктови мениджъри, UX дизайнери и дори лидери. Общ ангажимент е да следим прогреса на всеки в програмата, като всеки ще допринесе с опита си в темите, в които е най-добър, за да може да даде необходимите теоретични и практически познания на участниците.

    Програмата платена ли е?
    Програмата е безплатна, що се отнася до парична такса, като в допълнение на това няма никакъв обвързващ договор, освен евентуално за неразгласяване на търговски тайни, тъй като биха били част от предадения опит. Всичко, което се изисква от страна на обучаващите се, е да искат се учат и да надскочат старото си „аз”; да са мотивирани да инвестират в своето собствено професионално развитие.

    Какво ще се случи в края на програмата?
    През септември ще се запознаем с професионалисти, които са в началото на своя път, донякъде са неуверени, с определени знания, но не достатъчно. През декември ще се разделим със същите тези хора, но превърнали се в умели инженери, които са преминали през обучения и множество казуси, които им дават увереността, че вървят по правилния път към усвояването на софтуерното майсторство.

    От Ocado Technology биха предложили на избрани участници да се присъединят към компанията. Стига и те да мечтаят да са част от една от най-иновативните технологични компании на нашето време, ще продължат заедно напред.

    Bootcamp-ът ли е бъдещето на обученията в ИТ сектора в България?
    Bootcamp-ът e просто различен формат за научаване на знания. Бъдещето, особено на сектора в България и София, е да има различни формати, за да могат да бъдат подготвени различни специалисти. По света вече са осъзнали това, правят много събития и инициативи за обмяна на опит. x8academy и Ocado Technology искат да допринесат с опита си, да има подходяща инициатива за част от кандидатите, които са готови за нея.

    Определено се вижда, че по света от години най-силните инженери излизат обучени от формати с огромна интензивност. Такива са:

    - най-добрите университети по света, за които всички знаят, че ако кандидатстват там, трябва да се подготвят за безсънни нощи и много учене и работа по казуси, но резултатът си заслужава. И той видим по заплатите и кариерите на завършилите тези най-добри университети;

    - Bootcamp инициативите по света - също са известни с 60+ часовите си занимания на седмица, включително и уикендите, давайки резултат на над 90% от участниците веднага след завършване - те започват работа и се развиват до старши инженери.

    В България липсва такава интензивност както в универстетите, така и в частните академии. Мое голямо желание е да се конкурираме на световния пазар не по брой и обем на ИТ сектора ни, а по качеството му. За да бъде постигнато качество обаче трябва да е ясно, че се изискват усилия.

    Планирате ли подобни инициативи и с други компании?
    До момента, през годините сме правили инициативи с партньорството на Sap Labs Bulgaria, VMware, Dynamo, Uber, Botron, Dreamix, Nevexis, Novarto, Digital Lights. Нещото, което със сигурност може да бъде заявено, е, че x8academy ще продължи да развива състоянието на сектора, да търси партньорства с най-добрите компании, за да се борим заедно и адекватно с проблемите. Можем да постигнем това с точните решения и посредством изградените партньорски отношения, менторите, техния опит, а и опита, инвестиран до момента в създаване на такива инициативи и обучаване на част от най-добрите инженери в сектора. Резултатите на менторите ни за периода 2011 - 2021 са:

    • 304 обучени кандидата,

    • 46 (15%) стават лидери в компаниите си след 2 години опит,

    • 61 (20%) (или 15 повече спрямо предходната категория) стават лидери в компаниите си след 3 години опит,

    • 2/3 започват кариерите си 2 месеца след завършване на обучение в Топ 100 компании в сектора в България - SAP Labs Bulgaria, VMware, Uber, Skyscanner, Software AG, Ontotext, Accedia, Codix, Axway, Hopper, Vivacom и други.

    В тези резултати не са включени стотиците предимно студенти (но и ученици), обучени в изборни курсове във Факултета по Математика и Информатика на Софийския университет.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 15 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 15 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 15 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 17 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години