понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    745 прочитания

    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал

    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    29 март 2024, 09:33 a+ a- a

    „Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в изказването си по време на форум "Икономическа сигурност и скрининг на инвестициите". Събитието се организира от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и вашингтонския Център за международно частно предприемачество (CIPE). На него участваха още посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен, представители от Дипломатическия корпус в България, депутати от икономическа комисия в НС, както и представители на бизнеса и на чуждестранните търговски камари в страната.

    По думите на Богданов инвестиционният портал ще бъде липсващият работещ механизъм и основен инструмент за проследяване на цялостния процес и за идентифициране и премахване на забавянето. Чрез него потенциалните инвеститори ще имат достъп до база данни и ще могат да наблюдават целия цикъл.

    „Нашата цел е да се дигитализира инвестиционния процес и да се постигне по-висока ефективност от страна на администрацията“, каза още министър Богданов. Той посочи, че Министерството на икономиката ще използва инвестиционния портал и като антикорупционна мярка. „Създавайки възможност за проследяване на всяко едно запитване от страна на инвеститорите и на движенията на преписките в конкретния момент, ще „изсветлим“ процеса и ще намалим вероятността от забавяне“, категоричен бе Богданов.

    Целта е да се елиминира и времето, през което един инвеститор оценява България. „Привлякохме в проекта и Националното сдружение на общините в България и ще работим с всички участници на централно и местно ниво", добави Богдан Богданов. Той подчерта, че общият подход от страна на държавата към стратегическите проекти има ключова роля за тяхната реализация. „Координацията и изграждането на необходимия административен капацитет са от водещо значение“, каза министърът.

    По неговите думи приемането на законодателството за скрининг на инвестициите е важна стъпка да приведем българското законодателство към цялостните изисквания за защита не само на икономическия интерес и развитие на страната, но и на ЕС и на стратегическите ѝ партньори. „Икономическата сигурност не е просто елемент на националната сигурност, а се превръща в ключов елемент от националната сигурност“, каза той и добави, че да имаш закон не е достатъчно. За създаването на работещ механизъм за гарантиране на икономическата сигурност и скрининг на инвестициите, Богданов определи като друго важно изискване инструментът да е съобразен с националните и с европейските приоритети, но и с динамиката на бизнеса. Той призова частният сектор да бъде активна страна от този процес, за да може механизмът, който ще заработи в България, да е съобразен с динамиката на компаниите и с плановете за тяхното бъдещо развитие. 

    Богданов подчерта, че този механизъм трябва да се разработва и през призмата на задълбочаващата се взаимообвързаност на икономиките, поради което механизмът би следвало да работи всеобхватно и да отразява общата рамка за икономическо развитие на ЕС. „Всичко това трябва да бъде съобразено и с приоритетите за приемане на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)“, подчерта Богданов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 47 минути
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 2 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България
    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС