понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1542 прочитания

    Чуждестранните инвестиции в Германия на най-ниското си ниво от десетилетие

    Според някои анализатори страната започва процес на деиндустриализация
    20 март 2024, 09:17 a+ a- a

    Снимка: ЕП, © AFP / CESAR MANSO

    Инвестициите в Германия от чуждестранни фирми са били на най-ниското си ниво от десетилетие миналата година, показва проучване на института IW, докато страховете от деиндустриализацията надвисват над най-голямата икономика в Европа, пише „Ройтерс“.

    Чуждестранните компании са инвестирали само около €22 милиарда в Германия през 2023 г., според проучването.

    Промишлеността е допринесла за над една пета от икономиката на Германия, докато услугите са допринесли за 70%, показват данни на икономическото министерство. По-дългосрочният ръст на преките инвестиции може да отразява променящите се бизнес условия в страната.

    Общите нетни изходящи потоци - разликата между инвестициите на германски фирми в чужбина и чуждестранните в Германия - са се забавили миналата година до €94 милиарда. Двете предходни години, 2022 и 2023 г., обаче регистрират по-високи изходящи потоци.

    „Повтарящите се високи нетни изходящи потоци показват, че това не са изключителни явления, а по-скоро първите симптоми на деиндустриализация“, се казва в проучването.

    Високите разходи за труд и други разходи накараха много германски компании да преместят части или целия си бизнес на по-евтини места, като например нововъзникващите европейски икономики.

    „Политиката прави всичко друго, но не и привлекателно за компаниите да инвестират в Германия“, каза икономистът от IW Кристиан Руше.

    Това отчасти е повлияно от факта, че програмите за правителствено финансиране - за подпомагане на компании с високи разходи за енергия, данъци или неадекватна инфраструктура - бяха спирани многократно и без предупреждение.

    „Ако условията на политическата рамка останат такива, каквито са, деиндустриализацията може да се ускори значително“, добави той.

    Преките инвестиции намаляват в световен мащаб, но не и в Европейския съюз, отбелязва IW. През първите девет месеца на 2023 г. входящите потоци, включително от Германия, са скочили със 120%.

    Около €90 милиарда, или около две трети от всички чуждестранни инвестиции на германски компании, наскоро се вляха в страните-членки на ЕС, предимно страните от Бенелюкс и Франция.

    За разлика от това чуждестранни компании почти не инвестират в Германия, освен „в по-малки придобивания или проекти - индикация за неблагоприятното местоположение“ по отношение на глобалната конкуренция, каза IW.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години