събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  784 прочитания

  Спадът в германския производствен сектор се задълбочава

  През февруари PMI в сектора отчита спад за първи път от 6 месеца
  05 март 2024, 11:18 a+ a- a

  Снимка: Volkswagen

  Спадът в производствения сектор на Германия се задълбочава през февруари, тъй като производството и новите поръчки намаляват с по-бързи темпове, показа проучване, цитирано от „Ройтерс“.

  Окончателният PMI* на HCOB за германското производство намалява до 42,5 през февруари от 45,5 през януари, слагайки край на шестмесечен период на стабилно повишение, което въпреки това не надмина нивото от 50, разделящо растежа от свиването.

  Отчитането е малко над предварителната оценка от 42,3.

  „Широко разпространеният характер на спада предлага малка надежда за обрат в близко бъдеще“, каза Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank (HCOB), посочвайки ускорения спад в новите поръчки, производството и заетостта.

  Производството представлява около една пета от БВП в Германия, най-голямата икономика в Европа. Де ла Рубия каза, че влошаващата се ситуация в Германия е уникална в еврозоната, сравнена с Франция или Италия, които са много по-малко депресирани, а Испания дори отчита ръст. „Въпреки това е по-добре да имаме търговски партньори, чиято индустрия показва известна устойчивост, вместо да бъдем повлечени от тях още повече в бездната“, каза де ла Рубия.

  Сроковете за доставка се подобряват през февруари, като прекъсванията в Червено море поради геополитическите напрежения имат малък общ ефект върху германските компании, каза де ла Рубия, но това се дължи повече на по-малкото търсене. „Сякаш производителите в Германия работят в балон“, каза той.

  Новите поръчки, които се свиват в продължение на 23 последователни месеца, са основното препятствие за цялостното представяне на сектора, като анкетираните фирми цитират колебанието на клиентите, тенденциите за намаляване на запасите и строгите финансови условия за ситуацията.

  *Purchasing Managers' Index (PMI) е индекс, който отчита икономическата активност, на базата на броя мениджъри, според които активността през изминалия месец се е увеличила. Когато стойността му надвишава 50, това индикира ръст.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 17 часа
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 18 часа
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 18 часа
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 19 часа
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 22 часа
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI