събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1586 прочитания

    Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия

    Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
    20 февруари 2024, 15:29 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Германия вероятно е в рецесия, тъй като външното търсене е слабо, потребителите остават предпазливи, а вътрешните инвестиции са задържани от високите разходи за заеми, каза Бундесбанк в редовен месечен доклад.

    Най-голямата икономика в Европа изпитва затруднения, откакто инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. повиши енергийните разходи, а нейната огромна, разчитаща на тежка индустрия икономика вече е в четвъртото си поредно тримесечие на нулев или отрицателен растеж, което тежи върху цялата еврозона, отбелязва „Ройтерс“.

    „Все още няма възстановяване на германската икономика“, каза Бундесбанк. „Производството може отново да намалее леко през първото тримесечие на 2024 г. С втория пореден спад на икономическото производство, германската икономика ще бъде в техническа рецесия.“

    Това слабо представяне повдигна въпроси относно устойчивостта на германския икономически модел и критиците твърдят, че заради високи цени голяма част от зависимата от енергията тежка промишленост в момента е изместена от международните пазари, което изисква икономическа трансформация.

    Правителството обаче отхвърли мрачните прогнози, твърдейки, че това е просто перфектна буря от високи енергийни разходи, слабо китайско търсене и бърза инфлация, която временно задържа растежа, но не поставя под въпрос фундаментално икономическата стратегия. Засега слабостта ще продължи, твърди Бундесбанк.

    Чуждестранното промишлено търсене намалява, а неизпълнените поръчки намаляват.
    Фирмите също възпират инвестициите, отчасти защото разходите за финансиране са нараснали рязко, след като Европейската централна банка повиши лихвените проценти до рекордно високо ниво, за да се бори с инфлацията, каза централната банка.

    Високият ръст на номиналните заплати също оказва влияние върху фирмите, а стачките в ключови сектори, като транспорта, също биха могли да натежат върху растежа през тримесечието.

    Прекъсването на корабоплаването в Червено море обаче няма да има значително въздействие, тъй като има много свободен капацитет в корабоплаването и защото транспортните разходи са само малка част от общите разходи за стоки, твърди Бундесбанк.

    Въпреки че перспективите са слаби, банката заяви, че не очаква сериозно влошаване на пазара на труда, който към момента не се влияе от икономиката, и Германия не е изправена пред широкообхватна, продължителна рецесия.

    „Така слабата фаза в германската икономика, която продължава от началото на руската агресивна война срещу Украйна, ще продължи“, добавя германската централна банка.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години