събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    722 прочитания

    Стартира подготовка на терени за обособяване на индустриална зона край Варна

    Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата
    19 февруари 2024, 09:09 a+ a- a

    Снимка: МИИ

    Започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково

    „По отношение акциите на Пловдивски панаир водим дела. Акциите са и трябва да бъдат собственост на държавата. Трябва да запазим този ключов за държавата ни актив. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на брифинг след среща с кмета на Варна Благомир Коцев, председателя на Общинския съвет в града Христо Димитров и заместник-председателите на ОС Варна.

    „В момента ние не очакваме от Община Варна и от Областна администрация крайно решение, защото имаме съдебен процес, но за нас е важна и моралната декларация, която би могла да бъде направена, как Варна си представя развитието на този ключов актив и връщането на акциите“, каза Богданов.

    По думите му акциите на Пловдивския панаир са предоставени безвъзмездно на Община Варна, така че изобщо не се коментира плащане от страна на държавата. Министърът на икономиката допълни, че както са предоставени акциите, така трябва да бъдат върнати.

    „Акциите на Община Варна от Пловдивски панаир трябва да се върнат на държавата. Това потвърди от своя страна и кметът на морския град Благомир Коцев. „Пловдивският панаир трябва да бъде запазен като национално богатство и да се развива. Попадайки в частни ръце и ставайки съучастник в една скрита приватизация не е нещо, в което Варна иска да участва“, изтъкна той.

    След срещата стана ясно още, че започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Става въпрос за около 4500 декара южно от аксаковското село Слънчево. Министър Богданов уточни, че проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково. „Ние смятаме, че такова сътрудничество може да покаже, че държавата, общината, Областна администрация и Общинският съвет можем да си сътрудничим за постигането на по-ефективна икономическа среда“, посочи Богданов. Това сътрудничество според министъра може да доведе до развитието на проекти, които да привлекат инвеститори и кадри и да стимулират връзката с университетите.

    От думите на министър Богданов стана ясно още, че северно от магистрала „Хемус“ ще бъде разположен агро хъб, който се очаква да се превърне в притегателен център за производства от хранително-вкусовата промишленост. Проектът е обсъден и с Министерството на земеделието и храните.

    „Оставащите около 3000 декара южно от магистрала „Хемус“ ще бъдат основно насочени към индустрии с висока добавена стойност, като ще се използват логистичните предимства, които Варна дава“, посочи той. „Трябва все повече да работим за създаването на такава инфраструктура, която може да привлича компании, които произвеждат продукти с по-висока добавена стойност, а не продуктите на ишлеме, с вносни суровини, които просто се обработват тук и се изнасят“, изтъкна икономическият министър.

    По негови думи това ще е още една възможност за младите хора, защото тези индустриални зони стават притегателен център и за научни организации и институти, които да развиват около бизнеса наука и иновации.

    Министър Богданов разгледа на място и част от терените с кмета на Община Аксаково инж. Атанас Стоилов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години