понеделник, 04 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  578 прочитания

  Водим преговори с Египет за доставки на газ

  Мария Габриел бе на първо посещение на български външен министър в Египет от повече от 12 години насам
  12 февруари 2024, 12:15 a+ a- a

  Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на официално посещение в Египет по покана на министъра на външните работи Самех Шукри. Това е първото посещение на български външен министър в Египет от повече от 12 години насам.

  В рамките на визитата се проведе първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество България-Египет, чието създаване бе анонсирано през 2018. Комисията се председателства от министрите на външните работи на двете държави.

  „Арабска Република Египет е ключов партньор на България в района на Близкия изток и Северна Африка. България високо цени отношенията с Египет – държава, с която поддържаме най-дългогодишни отношения на партньорство в района на Близкия изток и Африка. Имаме активен диалог, в центъра на който са взаимно уважение и общи интереси", заяви вицепремиерът.

  В българската делегация, водена от заместник министър-председателя, се включиха министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и министърът на енергетиката Румен Радев.

  Във фокуса на дискусията бяха възможностите за сътрудничеството в сфери като икономиката, новите технологии, енергетиката, зеления водород, търговията, земеделието и иновациите. Бяха обсъдени също разширяването на търговските отношения, инвестициите, контактите между хората, подкрепата за талантите и ролята на образованието.

  Важен резултат от днешната визита бе подписването на три важни документа: споразумение за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване за притежателите на дипломатически и служебни паспорти, за сътрудничество в областта на отбраната и за сътрудничество в областта на природния газ.

  „Нека това бъде основа, върху която да надграждаме партньорството между България и Египет, да отговаряме на общите предизвикателства и да допринасяме за по-сигурно бъдеще в полза на гражданите“, заключи Мария Габриел и изрази надежда за бъдещо посещение на президента Абдел Фатах ал-Сиси в България.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 март 2024, 17:05
  5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа
  В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
  01 март 2024, 15:05
  01 март 2024, 14:46
  01 март 2024, 12:48
  Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищен сектор
  Завършеното строителство в България все още е под нивото, регистрирано през 2015
  01 март 2024, 11:18
  Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара
  Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията в последните над 30 години
  01 март 2024, 10:55