неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    904 прочитания

    Йелън предупреди, че САЩ може да просрочи дълга си още на 1 юни

    Страната почти е достигнала лимита на дълга си, който в момента е $31,4 трилиона
    02 май 2023, 09:53 a+ a- a

    Джанет Йелън (Снимка: Белият дом/архив)

    Американският министър на финансите Джанет Йелън уведоми Конгреса в понеделник (1 май), че САЩ може да просрочи дълга си още на 1 юни, ако законодателите не увеличат или преустановят пълномощията на страната да взима заеми. В писмото си Йелън уточнява, че тов може да се превърне в глобална финансова криза, съобщи AP.

    Лимита на дълга на САЩ към момента е $31,4 трлн., а Йелън предупреди, че е невъзможно да се назове точната дата, на която шарите в САЩ ще свършат. Също в понеделник Бюджетната служба на Конгреса съобщи, че вижда по-голям риск САЩ да останат без средства в началото на юни. 

    През януари Йелън изпрати писмо до лидерите на Конгреса, заявявайки, че нейният отдел е започнал да прибягва до „извънредни мерки“, за да избегне фалит на федералното правителство.

    Министерството на финансите заяви в понеделник, че планира да увеличи заема си през тримесечието от април до юни на тази година, въпреки че федералното правителство е близо до нарушаване на лимита на дълга.

    САЩ планират да заемат $726 млрд. през тримесечието. Това е с $449 млрд. повече от прогнозираното през януари, поради по-нисък паричен баланс в началото на тримесечието и прогнози за по-ниски от очакваните приходи от данък върху дохода и по-високи разходи.

    Въпреки че руската инвазия в Украйна остава бреме за икономическия растеж на САЩ, служители на Министерството на финансите казват, че дебатът за тавана на дълга представлява най-големият риск за финансовата позиция на САЩ.

    Демократите и Белият дом настояват Конгресът да увеличи лимита на федералния дълг. Президентът Джо Байдън иска таванът да бъде вдигнат без преговори. Републиканското мнозинство в Камарата на представителите наскоро прие законопроект за осигуряване на съкращения на разходите в замяна на увеличаване на лимита на дълга. В понеделник Байдън покани четиримата лидери на Конгреса в Белия дом на 9 май, за да обсъдят въпроса.

    Йелън каза миналата седмица на политическата конференция Cap-to-Cap във Вашингтон: „Конгресът трябва да гласува за повишаване или спиране на лимита на дълга и трябва да го направи без условия и не трябва да чака до последната минута. Вярвам, че да направят това е основна отговорност на лидерите на нашата нация.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години