събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    866 прочитания

    Русия и Китай обявиха трайно икономическо сътрудничество

    Си Дзинпин е на посещение в Москва по покана на Владимир Путин
    22 март 2023, 09:45 a+ a- a

    Снимки: Кремъл

    Руският президент Владимир Путин и висшият лидер на Китай Си Дзинпин обявиха трайно икономическо партньорство, обещавайки си взаимно повече руска енергия в Китай и повече китайски компании в Русия, докато двамата лидери се стремят да изолират страните си от западните санкции и други последици от войната в Украйна.

    Изпаднала в затруднено икономическо положение и изолирана на световната сцена, Русия разчита силно на Китай, за да компенсира загубения бизнес, откакто икономиката ѝ е откъсната от Запада. Икономическият обхват на Путин тази седмица беше ясен знак, че Пекин печели влияние върху Русия, според експерти, пише The New York Times.

    По време на срещата на двамата лидери японският министър-председател Фумио Кишида посети Киев в знак на подкрепа, който още по-остро изясни геополитическите разломи, създадени от инвазията на Русия. Япония се присъедини към други държави от Г-7, за да наложи санкции на Русия и да предостави милиарди долари помощ на Украйна.

    Западните съюзници на Украйна предупредиха, че Пекин може да предостави на Москва оръжие за нейната инвазия, но нито Путин, нито Си Дзинпин споменаха военна помощ. Вместо това лидерите се съсредоточиха върху икономическото сътрудничество и изтъкнаха Запада като пречка за мира в Украйна.

    Китай е изпратил дронове и части за тях за над $12 млн. на Русия от началото на инвазията, още една индикация, че страните се сближават повече от всякога.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 11 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 12 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 12 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 14 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години