петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1176 прочитания

    Лагард: Еврозоната е в повратна точка, но е рано за оттегляне на помощните програми

    Вървим твърдо към връщане на нивата от преди пандемията, заяви президентът на ЕЦБ
    14 юни 2021, 14:21 a+ a- a

    Икономиката на еврозоната е в повратна точка, но нейното възстановяване трябва да бъде стабилно и устойчиво, преди Европейската централна банка (ЕЦБ) да може да обсъжда оттеглянето на спешната подкрепа, заяви в интервю за Politico президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

    Миналата седмица ЕЦБ се съгласи да поддържа повишен темп на покупки на облигации, за да поддържа ултра ниските разходи по заеми, а политиците дори не задаваха въпроси относно намаляването на подкрепата, въпреки че растежът се възстановява по-бързо от предвиденото по-рано, отбелязва „Ройтерс“.

    „Не предполагам, че пандемичната програма за спешни покупки (PEPP) ще спре на 31 март,“ каза Лагард, цитирана в понеделник. „Имаме много гъвкавост, но от гледна точка на икономическите перспективи вървим в правилната посока... Прекалено рано е да се обсъждат тези въпроси“, каза по повод спирането на програмата на стойност €1,85 трилиона, която трябва да продължи поне до 31 март или докато кризисната фаза на пандемията приключи.

    Икономистите очакват ЕЦБ да започне да обсъжда края на PEPP на срещата си през септември, а по-голямата част от наблюдателите на ЕЦБ, анкетирани от Reuters, не очакват PEPP да бъде разширена отново.

    Вместо това ЕЦБ е по-вероятно да измести политическата подкрепа към по-стара и по-твърда програма за закупуване на активи, която вероятно ще остане в сила за неопределено време, тъй като инфлацията е под целта на ЕЦБ за години напред.

    „Намираме се в повратна точка, в която, имайки предвид алтернативните (вирусни) варианти, се движим твърдо в посока възстановяване, вървейки твърдо към връщане към нивото преди Covid-19“, добави Лагард.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 3 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 3 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 4 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 6 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години