сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10094 прочитания

  Ученик от Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия

  Венцислав Велев е 11. клас в МГ „Баба Тонка“
  21 май 2024, 13:56 a+ a- a

  Снимка: МОН

  Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки. С по-добър резултат от него бяха само двама ученици – златните медалисти от Германия и Китай. В олимпиадата участваха над 110 ученици от 52 страни, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

  Вече трета година поред български ученици печелят медали от олимпиадата по философия, в която медалистите са между 5 и 10 ученици от целия свят.

  Сребърният медалист Венцислав Велев писа философско есе върху мисълта на известния еврейски философ от XII век Мойсей Маймунид от книгата му „Ръководство за озадачените“: „Понякога истината блести толкова изящно, че я възприемаме ясна като ден. Материята и навикът обаче хвърлят було върху нашето възприятие, връщайки ни обратно в тъмнина, гъста колкото преди това…“.

  За олимпиадата тази година до участие бе класиран и единадесетокласникът Ивайло Христов от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна.

  Учителите на нашите олимпийци Миглена Дамянова-Радойска от МГ „Баба Тонка“ и Палмира Дачева от МГ „Д-р Петър Берон“, както и лекторите, участвали в подготовката на националния отбор, са с най-голям принос за техните успехи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 8 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 10 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 10 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 10 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество