вторник, 28 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2886 прочитания

  АИКБ връчи наградите „Икономика на светло”

  Ето кои са победителите в конкурса за 2023
  26 март 2024, 13:08 a+ a- a

  Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) връчи единадесетите награди „Икономика на светло“ на официална церемония на 25-ти март в зала „Средец“ в София Хотел Балкан. Сред гостите на събитието бяха кметът на София Васил Терзиев, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, управителят на Българска Народна банка Димитър Радев, изпълнителният директор на Национална агенция за приходите Румен Спецов, председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов, изпълнителният директор на Агенция по заетостта Смилен Вълов, други представители на изпълнителната и законодателната власт, бизнеса, неправителствените организации, социалните партньори, медиите.

  „Сивата икономика ощетява фиска, тя е предпоставка за нелоялна конкуренция и често граничи с недобри условия на труд, които допълнително ощетяват и работниците, лишавайки ги от социални права, пенсии, болнични. Неотменим приоритет на АИКБ е борбата за изсветляване на икономиката и ограничаване на сивия сектор. Нестабилността и кризите се отразяват и на изсветляването на икономиката. Да си пожелаем занапред стабилно управление с четиригодишна реформаторска програма, което да извърши необходимите реформи“, заяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията Васил Велев по време официалното откриване на церемонията.

  "Всички тук имаме за кауза това, с което се занимаваме - да изсветлим икономиката на България, защото това е единственият път, по който ще можем да живеем в по-нормално общество, с по-нормални доходи, където има правила, които се следват и които водят до просперитета, за който говорим", каза кметът на Столична община Васил Терзиев.

  Той обяви победителя в първата категория - "За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата". Призът получиха Божидар Божанов (народен представител от ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България") и група народни представители. Отличието е за промените в Кодекса на труда, стартиращи прехода от хартиена към електронна трудова книжка.

  Васил Велев връчи отличието във втората категория – "За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция", на Българска народна банка. Наградата за БНБ е за твърдия й курс към въвеждане на еврото в България и за повишаване на информираността и разбирането за ползите от това.

  В категорията "За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика" бе отличена Българската телеграфна агенция (БТА) и генералният ѝ директор Кирил Вълчев. Призът БТА получи за добросъвестно, безпристрастно, точно, достоверно и навременно представяне на икономическа информация от страната и чужбина, както и за сформирането на дирекция "Икономика" като част от новата стратегия на БТА и за нейната постоянна работа за повишаване на прозрачността.

  Асоциацията на индустриалния капитал в България връчва за единадесети път наградите "Икономика на светло". Целта на ежегодния конкурс е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да отличи водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 19 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 20 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата