четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7902 прочитания

  Връчиха наградите „Инвеститор на годината“

  Вижте кои са отличените компании
  06 март 2024, 11:46 a+ a- a

  В Министерството на иновациите и растежа работим целенасочено за това България да се утвърди като привлекателна дестинация за инвеститори с добри и предвидими условия. От началото на мандата на правителството имаме рекорден брой инвеститори – връчени са 23 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите за 510 млн. ле. и 2022 работни места. Това е с 41% повече от същия период за миналата година, заяви снощи министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на официалната церемония „Инвеститор на годината“ за 2023.

  На нея бяха отличени едни от най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас, през изминалата година. Събитието се организира за осемнадесети път от Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР). 

  Стойчева отличи един от световните лидери в автомобилната индустрия „Нидек Елесис Ар енд Ди Юръп България“ ЕООД с наградата „Инвестиция в иновативен бизнес“. Компанията е част от японската корпорация Нидек и е сред най-големите производители на електрически двигатели и компоненти в своята сфера с мащаба на производство, степен на специализация и конкурентни дейности. „Нидек България“ инвестира близо 5 млн. лв. в създаване на експортен екип за научна и развойна дейност у нас, която е съсредоточена върху разработване на инвертори за електронна тяга, бордови и извънбордови зарядни устройства, преобразуватели и всякакви приложения за моторни задвижвания. По проекта се откриват над 70 работни места.

  На церемонията Стойчева посочи още, че визията на МИР за 2024 г. се основава на технологиите, човешкия капитал и развитието на екосистемата. „Приоритет на Министерството е създаването на благоприятна среда за развитие на иновации, сътрудничество между бизнеса, академичната общност, правителството и всички местни структури. Също така и превръщането на България в иновационен хъб в Югоизточна Европа, която да бъде лидер и да обедини иновационните долини в региона“, заяви министърът на иновациите и растежа.

  Голямата награда за „Инвеститор на годината“ за 2023 г. получи „Шнайдер Електрик България“ ЕООД – лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията и световен производител на електрически компоненти. Отличието връчи заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел.

  Наградата за „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ връчи министърът на икономиката Богдан Богданов на една от най-известните марки за спорт на открито „Амер Спортс България“ ЕООД.

  В категория „Инвестиция на зелено“ победител стана „Глас Контрибюшън“ ЕАД за инвестиция в разширяването на стъкларския завод „Рубин“ в гр. Плевен с фокус върху намаляване на въглеродните емисии. Наградата беше връчена от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова.

  Наградата „Инвестиция в човешки капитал“ връчи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на фирмата „Технически компоненти България“ ЕООД.

  Отличието „Устойчив бизнес“ отиде в „Бадер България“ АД. Наградата връчи изпълнителният директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаждиев.

  За „Община в България с най-много инвестиции за 2023 г.“ беше отличена Община Стара Загора. Наградата беше връчена от заместник-министъра на вътрешните работи Христо Стефанов на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.

  Наградата „Инвестиция с нисък въглероден отпечатък“ отиде в „Хайделберг Матириълс – Девня цимент“ АД, като я връчи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

  За „Инвестиция с висок принос за развитие в региона“ беше наградена „Синьо лято“ от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

  Тази година наградата „Успешен стартъп“ получиха три стартиращи предприятия – „Барин Спортс“ АД, „Келвин Хелт“ АД и „Дайе“. Отличията връчиха заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов.

  Две компании взеха приза за „Иновативен продукти“ – „Дронамикс Кепитъл АД“ и „Евротръст“. На първите връчи заместник-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева, а на вторите – директорът на Дипломатическия институт към МВнР Таня Михайлова.

  На тържествената церемония присъстваха министри, представители на местната власт и на дипломатическия корпус, бизнес- и работодателски организации, двустранните търговско-индустриални камари и др.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 3 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 5 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 8 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS
  преди 1 ден
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти