събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2015 прочитания

    Кои са най-слушаните аудиокниги в България през 2023?

    „Мамник“, „Български хроники“ и „Времеубежище“ са най-предпочитаните заглавия в Storytel
    22 февруари 2024, 14:05 a+ a- a

    Колаж: Storytel

    Трите най-слушани аудиокниги у нас през миналата година са български. Това показва статистиката на водещата платформа за аудио и е-книги Storytel. Начело на класацията застава аудосериалът „Мамник“ на Васил Попов, на второ място се нареждат петте тома от „Български хроники“ на Стефан Цанев, а на трето – романът „Времeубежище” на Георги Господинов, който през 2023 г. спечели награда „Букър“.

    В топ 10 на най-слушаните заглавия намират място още три български произведения – вторият аудиосериал на Васил Попов – „Пермафрост“, класиката „Тютюн“ на Димитър Димов и „Войната на буквите“ на Людмила Филипова. 

    Най-търсените заглавия на чужди автори са от поредицата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг, която звучи с гласа на актрисата Силвия Петкова. В челната десетка място намират и „Шантарам“ на Грегъри Дейвид Робъртс, хитът „Глюкозната революция“ на Джеси Иначауспе и „На изток от рая“ на Джон Стайнбек.

    „Това, че шест от десетте най-слушани заглавия в платформата са български, е ясна индикация, че родната публика има интерес и отношение към българската литература. Много се радваме, че успяваме да допринесем от една страна като даваме възможност на хората да се докоснат до нея с различното преживяване на аудиоформата, но и като спомагаме за създаването на нови произведения. Яркият пример за това е водачът в класацията ни - „Мамник“, създаден от талантливия Васил Попов в рамките на първия конкурс за аудиосериал на Storytel. След като спечели сърцата и умовете на публиката, през 2023 г. той бе издаден и като роман на хартия и се превърна в една от най-популярните книги у нас“, разказва Лиза Василева, Мениджър на Storytel за България. 

    Освен романите на обща тематика, най-предпочитаната категория сред аудиторията у нас за 2023 г. е романтиката. На трето място се нареждат аудио и е-книгите за самоусъвършенстване, следвани от детската литература и класиката. Интересен нюанс е, че има разминаване в първоначалното намерение на хората към конкретни заглавия и реално изслушаните аудиокниги. В личните си списъци потребителите най-често запазват  заглавия от категорията Самоусъвършенстване, но в действителност те слушат най-много художествено съдържание. 

    „Наблюдаваме с интерес динамиката в интересите на българската публика и се стараем да предложим разнообразно съдържание – от класика до много актуални и нашумели заглавия у нас и в световен мащаб. В навечерието на петата годишнина на Storytel на българския пазар, в платформата вече има над 6 000 аудио и е-книги на български език, които звучат с гласовете на над 100 български актьори и наратори. Общо достъпните заглавия на английски и други езици са вече над 600 000. Това дава огромен избор и възможност да намираш и експериментираш с различно съдържание, където и да се намираш”, каза още Лиза Василева. „Все повече българи откриват предимствата на аудиокнигите в съвременния свят, защото те могат да се комбинират с редица занимания като пътуване, спорт и обичайни задължения у дома, което ги превръща в добрия „крадец на време“, допълва тя.

    Колаж: Storytel

    След пет години на българския пазар Storytel е и врата за родните автори към международните пазари, като български аудиокниги и подкасти вече са преведени и включени в съдържанието на платформата в други държави. Пример за това е поредицата „OneCoin: Жената, която измами“ света на Николай Стоянов, разказваща историята на Ружа Игнатова. Тя звучи на вече на 5 езика в платформата. Романтичната история „Гълъбова кръв“ на Капка Тодорова и криминалето „До дъно“ с автор Анна Пеева също вече са част от глобалната библиотека на Storytel.

    През 2024 г. предстоят още интересни премиери на български и чужди бестселъри. След силния старт с романтичното историческо фентъзи „Друговремец“ на Диана Габалдо, новия криминален аудиосериал „Риалити“ с автор Мария Пеева – Мама Нинджа, вечната класика „Граф Монте Кристо“ на Александър Дюма, и „1Q84“ на Харуки Мураками, след броени дни се очаква да излязат „Хората на Путин“ на Катрин Белтън и абсолютният пътеводител за лидери „Екстремна отговорност“. Той дава гледната точка на двама морски тюлени, водили специална операция по време на Иракската война за жизненоважни принципи, приложими не само на бойното поле, но и в живота, и в бизнеса. През март пък предстои премиерата на едно от най-чаканите заглавия в платформата на Storytel у нас през 2024 г. – автобиографията на актьора Матю Пери „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“, озвучена от актьора Николай Николов – гласът на героя Чандлър в култовия сериал „Приятели“, а през април - новият, пети сезон на подкаста на Мадлен Алгафари, „Голям да пораснеш“. 

    От платформата обявиха още, че предлагат 50% отстъпка за първите 3 месеца при стартиране на абонамент до 3 март. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години