четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5592 прочитания

  Наградиха младите математици на България

  Българският отбор спечели първо място и Grand First Prize на Международния турнир на младите математици
  05 февруари 2024, 16:36 a+ a- a

  сн: СУ

  В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното награждаване на българския отбор, който спечели първо място и Grand First Prize на Международния турнир на младите математици 2023 г. ITYM 2023. Състезанието се проведе онлайн в периода от 15 до 26 ноември 2023 г. и в него участваха 17 отбора от Армения, Беларус, България, Германия, Индия, Обединените Арабски Емирства, Пакистан, Румъния, Тайланд и Франция. Българският отбор се представи великолепно и спечели първо място в групите си както в двата предварителни кръга, така и в големия финал, с което заслужено зае първото място в турнира и получи Голямата първа награда и златни медали. Освен това българските ученици бяха отличени и с наградата за най-добро решение.

  Победителите в турнира са: Биляна Димитрова, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София; Мария Дренчева, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София; Марин Христов, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София; Борис Гачевски, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София; Деян Хаджи-Манич, XII клас, МГ „д-р Петър Берон“, Варна; Теодора Тодорова, XII клас, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас.

  Ръководители на отбора са Люба Конова, студент в магистърска програма във Факултета по математика и информатика на Софийския университет и стипендиант на Института INSAIT към Софийския университет и Калина Николова, студент в бакалавърска програма в MIT.

  Вицепрезидент на турнира, член на международния организационен комитет и член на журито е доц. д-р Веселин Гушев от Факултета по математика и информатика на Софийския университет. От българска страна в международния организационен комитет участва още Мирослав Маринов, който също е член на журито и автор на задачи за турнира в последните години. В турнира се включиха десетки учени от целия свят, сред които и Станислав Димитров - автор на задачи за турнира.

  „Българският отбор успя да завоюва първо място от 17 отбора и да спечели най-голямата първа награда, такава досега никога не е връчвана“, каза доц. Гушев. 

  Обръщайки се към младите състезатели, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев заяви, че днешният ден е повод за гордост. Днешният ден е различен, защото показваме, че в България има много красиви умове, подчерта още проф. Вълчев. Той благодари на семействата им, без чиято подкрепа трудно биха извървели пътя до постигнатия успех. Проф. Вълчев изрази благодарността си и към техните учители, които през годините са им отваряли врати и показвали посоки, както и на колегите от Софийския университет. Той изрази надеждата си, че чрез подобни примери всички млади хора в България ще могат да видят, че успешна кариера и сбъднати мечти се постигат с труд. Ректорът на Софийския университет отправи своите и на цялата академична колегия поздравления за постигнатия успех и ги призова да продължават по същия път. „Той ще ви изведе като съдба на висини, и ще прославите и България. Защото дори и да сте извън нейните предели, вие сте част и винаги ще бъдете част от тази страна. На добър час!“, каза накрая проф. Вълчев.

  Международният турнир на младите математици съществува от 2009 г. ITYM и се подкрепя от редица водещи университети в Европа и позволява сътрудничество между учени и ученици от средното училище. Хиляди ученици, учители и учени от над 20 държави вече са се включили в турнира. България участва в състезанието от самото му основаване през 2009 г.

  Софийският университет "Св. Климент Охридски" е съорганизатор на турнира и домакин на ITYM 2015 - оценен като едно от най-успешните издания на състезанието по думите на всички, свързани с организацията на ITYM.

  Международният турнир на младите математици е отборно състезание за ученици от гимназиалния курс на средното образование от цял свят. Всеки отбор се състои от 4 до 6 ученици, водени и придружавани от един или двама възрастни ръководители. Целта на състезанието е да се стимулира интереса към математиката и нейните приложения, да се развива научно мислене, умения за общуване и работа в екип. За разлика от международната олимпиада по математика задачите (темите) за Международния турнир на младите математици се публикуват няколко месеца предварително и съдържат части, чиито решения (отговори) не са известни дори на авторите на съответната тема.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 5 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 7 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 9 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS
  преди 1 ден
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти