събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4019 прочитания

    Това са носителите на наградите "Еврика" за 2023

    Фондацията отличи най-добър млад мениджър, учен, изобретател и фермер
    31 януари 2024, 10:57 a+ a- a

    сн: фондация „Еврика”

    За 34-та поредна година фондация „Еврика” връчи наградите си за млад мениджър, за 33-ти път за млад фермер и млад изобретател, за 28-ми път за постижения в науката. Наградите са ежегодни и чрез тях се цели стимулиране на най-добрите постижения в съответната област и широко популяризиране сред обществеността на най-талантливите и способни млади хора, на тяхната дейност и успехи, за налагане на техния пример сред младото поколение.

    Ограничителното условие е кандидатите за наградите „ЕВРИКА” да не бъдат по-възрастни от 35 години. Кандидатите за носители на наградите са излъчени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, от неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област.

    За постижения в науката награда получи д-р Десислава Гергинова. Тя получава съвместната награда на Фондация „Еврика” и Съюза на учените в България за отличната защита на дисертационен труд на тема „ЯМР метаболомика на пчелен мед и вино”.

    Целта на дисертацията на Десислава Гергинова е да се създадат нови методи за откриване и доказване на фалшифицирането на различни видове храни чрез ЯМР метаболомика. Основен предмет на изследванията са пчелен мед и вино от различни географски региони. В резултат на изследването са установени оптималните условия и параметри за анализ на пчелен мед и вино. За пръв път е доказано наличието на редуциращия монозахарид хиновоза в пчелен мед, както и наличието на значителни количества трехалулоза в мед от безжилни пчели. Проведени са голям набор от хемометрични анализи, които позволяват да се докаже ботаническият произход на пчелния мед и държавата, производител на виното. Установено е, че виното от типични български сортове се характеризира с по-високо количество захари и висши алкохоли, в сравнение с вина от чуждестранни сортове грозде. Чрез протонни ЯМР спектри са създадени методи за доказване на разреден мед и вино. За пръв път, чрез ЯМР метаболомика са определени профилите на два вида борово сладко и медовина.

    Награда „Еврика“ за млад изобретател беше връчена на Мартин Ралчев като съавтор в три защитени патенти за изобретения:

    „Двуосен магниточувствителен сензор, съдържащ елементи на Хол“, регистрирано като патент от Патентното ведомство на Република България на 17.07.2023 г. Принос на изобретението е широкият температурен обхват на функциониране, необходим за целите на високоточната и слабополевата магнитометрия. Сферата на приложимост е роботиката и мехатронните системи с изкуствен интелект; квантовата комуникация; 3D роботизираната медицина и минимално инвазивната хирургия, включително лапароскопията; безконтактната автоматика; контролно-измервателната технология; автомобилната промишленост; енергетиката; навигацията; биомедицинските изследвания; военното дело и сигурността; контратероризма и др.

    „Робот за почистване на подови повърхности“, регистрирано като патент от Патентното ведомство на Република България на 15.08.2023.

    „Робот за UV – дезинфекция“, регистрирано като патент от Патентното ведомство на Република България на 16.01.2023 г.

    Тези две изобретения се отнасят до модификации на иновативни роботи за почистване на подови повърхности с ултравиолетови лъчи, приложими за автоматизирано биологично обеззаразяване на жилища, офиси, училища, университети, изследователски центрове и научни лаборатории, хирургични зали, инфекциозни болници, изолатори, обществени и производствени сгради, хотелски стаи и комплекси, летища, казарми, домове за възрастни хора и приюти и всички други помещения и зони, изискващи високоефективно общо почистване и дезинфекция в съчетание с екологичен ефект. Роботът е апробиран в училища и болници в Ковид-отделения.

    Мартин Ралчев е съавтор на още две изобретения, които са в процес на регистрация, а именно: „Устройство за определяне на физико-механичното състояние на деформирани скали и строителни материали“; „Устройство за определяне на подвижността на токоносителите в полупроводници“. Дяловото участие на Мартин Ралчев в петте изобретения е 75%.

    Изобретенията, в които участва Мартин Ралчев са резултат от неговата изследователска дейност по дисертационната му тема в Националния център за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“, който е част от Института по Роботика при БАН.

    Награда „Еврика“ за млад мениджър беше връчена на Костадин Недев за: успешно реализиране на бизнес проекта „Млад изобретател“ – проект със значим технологичен, социален, образователен и възпитателен ефект.

    Към настоящия момент Недев е докторант в Института по Роботика към БАН. Той е основател на образователен стартъп и платформа за технологично обучение „Млад изобретател“. Това е иновативна образователна платформа, която има за цел да подготви децата за професиите на бъдещето и да разкрие изобретателя във всяко дете. Костадин и екипа му са разработили собствен софтуерен кит, софтуер, с който може бързо и лесно да се програмира от абсолютно начинаещ и образователна методика, базирана на обучение на пилоти – изтребители. Те са убедени, че всяко дете има различен технологичен талант и са насочили всички усилия към намирането и развитието на този технологичен талант у всяко дете.

    За отлично представяне в конкурса с почетен диплом се награждава: Симона Стилиянова – съосновател и управляващ партньор на компанията „Основа“ и създател на Zero Waste Sofia – за постигнати резултати и отдаденост на кауза с голямо обществено значение – решаването на проблемите, свързани с прекомерната употреба на пластмаси. Симона Стилиянова е представител на нова вълна млади български предприемачи, които се опитват да отговарят на важни глобални предизвикателства.

    Награда „Еврика“ за млад фермер – на Даяна Димитрова. Своята история като фермер тя започва през 2012 г., когато се регистрира като земеделски производител и успешно реализира проект по програма „Млад фермер“ за трайни насаждения и пчелни семейства. След това последователно печели и успешно финализира няколко проекта по пчеларската програма за оборудване. Заедно с родителите си успяват да достигнат до отглеждането на 150 пчелни семейства и 40 дка трайни насаждения в стопанството в село Бряст. В тези начални години на бизнеса, за Даяна няма нищо по-хубаво от работата й, да бъде сред градините и пчелина си, да вдъхва мириса на прясно окосена трева, да види развитието на новия живот, който е създала и отгледала с двете си ръце и жуженето на пчелите.

    През пролетта на 2018 г. Даяна Димитрова се запознава със своя съпруг и заедно започват нов етап в своето фермерско развитие. В началото отглеждат 200 дка земя, 20 броя овце и около 50 крави. Наемат земя под наем и и разполагайки с два Булгара ТК80, една малка балировачка, стара брана плуг и пръскачка, използвайки собствени средства, много труд и кредити, започват да сбъдват мечтите си. В момента стопанството в с. Ябълково, община Димитровград отглежда около 140 крави, юници и телета, 85 броя овце и 800 дка земя. Успяват да закупят около 40 дка собствена земя, а другата е под наем. Разполагат със собствен сграден фонд, фандрома, нов трактор, пръскачка, комбайн, култиватор. Успяват да изградят доилна зала и хранеща пътека. Работата във фермата е почти изцяло механизирана. Във фермата в с. Ягодово заедно с Даяна работят нейният съпруг, брат му и техните родители. Културите, които отглеждат са ечемик, пшеница, царевица, царевица за силаж, слънчоглед и люцерна. Имат сключени договори с мандра за предаване на кравето и овчето мляко. Въпреки трудните години, Даяна Димитрова обожава работата си, която я зарежда и придава смисъл на дните й. Надява се и нейните деца да продължат тази дейност и занапред. От миналата година Даяна Димитрова е управител и един от съдружниците в „СДМ АГРО“. Фирмата е насочена изцяло в зърнопроизводството и обработва земи, също на територията на село Ябълково.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години