събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    824 прочитания

    33 медала за България от престижната Жаутиковска олимпиада

    9 златни, 6 сребърни и 18 бронзови медала спечелиха българските математици, физици и информатици
    16 януари 2024, 15:05 a+ a- a

    Български гимназисти спечелиха 33 медала от 20-ото издание на престижната международна Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика, която се проведе в Алмати, Казахстан. В надпреварата се включиха над 700 състезатели от 16 държави.

    Българските ученици спечелиха 9 златни, 6 сребърни и 18 бронзови отличия.

    Участниците от нашата страна са възпитаници на Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов", Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ), Професионалната природо-математическа гимназия „Академик Никола Обрешков“-Бургас, Математическа гимназия „Баба Тонка“ - Русе, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ - Варна, Школа „А и Б“ - Шумен и други.

    Основната цел на олимпиадата е да се популяризират науките математика, информатика и физика, както и да се развиват отношенията между учениците от математически гимназии по света. България е сред редовните участници.

    Тази година най-много златни медали за нашата страна завоюваха състезателите по информатика – цели 5. Борис Михов от Софийската математическа гимназия зае абсолютно първо място сред информатиците. Освен него със златни отличния по информатика се прибраха Ясен Пенчев и Даниел Койнов от ППМГ „Академик Никола Обрешков“- Бургас, Веселин Маркович от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“- Варна и Андрей Стефанов от Първа частна математическа гимназия.

    Друг възпитаник на ПЧМГ - Гео Калфов спечели единствения за страната ни златен медал по физика на олимпиадата.

    С три златни отличния са и състезателите ни по математика. Спечелиха ги Биляна Димитрова от Софийската математическа гимназия, Милен Шуманов от ПЧМГ и Ангел Христов ППМГ „Академик Никола Обрешков“ - Бургас.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години