петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1574 прочитания

  Българските олимпийци по природни науки са спечелили 90 медала през 2023

  Успехите на олимпийските ни отборите по природни науки дават надежда, че България може да се развива като модерна държава, заяви президентът
  19 декември 2023, 09:51 a+ a- a

  Младежите от българските олимпийски отбори по природни науки продължават да прославят страната ни по света, а завоюваните от тях медали ни дават надежда, че България може да бъде модерна европейска държава. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционната Годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки. Събитието събра участниците в престижните международни състезания, техните учители и ръководители на отборите.

  По думите на държавния глава годишната среща затвърждава убеждението, че любознателността, дисциплината и целеустремеността трябва да са основни фактори за развитие на нашето образование и за просперитета на България. Президентът изказа признателност на младежите и техните учители за това, че са доказали огромния потенциал на страната ни в дисциплини като математика, физика, химия, биология, астрономия, астрофизика, лингвистика.

  „Вашите медали носят национална гордост и ни обединяват, но и ни дават надежда, че сме държава, която стои наравно с другите и може да води със знания и умения“, заяви президентът Радев и допълни, че медалистите ни се борят и постигат успех в конкуренция със страни, които разполагат с по-големи ресурси, а това е истински подвиг.

  Държавният глава поздрави учителите, ръководители и менторите на олимпийските ни отбори за умението да научат младежите на знания, борбеност и последователност. Президентът Радев заяви, че е необходим по-голям ангажимент на държавните институции за усилията на отборите по природни науки.

  „Вие сте най-важната инвестиция в нашето бъдеще, за да бъде България просперираща, със силна икономика и институции, да бъде държава, която гледа смело напред във все по-динамичното и високотехнологично бъдеще“, заяви Румен Радев.

  За 2023 г. на международни, европейски и балкански олимпиади и състезания българските олимпийци по природни науки са спечелили 90 медала - 17 от тях са златни, 32 сребърни и 41 бронзови.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 5 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 6 часа
  преди 8 часа
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 9 часа
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 10 часа
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители