сряда, 24 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1033 прочитания

  Български ученици с награди от най-престижния научен конкурс на ЕС

  В конкурса EUCYS участваха 136 млади учени от 36 държави
  19 септември 2023, 09:22 a+ a- a

  Двама българи са сред победителите в 34-ото издание на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) – най-престижния научен конкурс за младежи на възраст между 14 и 20 години в сферата на науките и технологиите, инженерството и математиката, създаден по инициатива на Европейската комисия. Наградите бяха обявени на церемония в Брюксел в събота.

  В тазгодишното издание на конкурса EUCYS участваха 136 млади учени от 36 държави, които представиха 85 проекта в широк спектър от области на науката — от биология до математика и социални науки — на международно жури от 22 висококвалифицирани учени и инженери.

  Журито беше председателствано от Мария Любенова от Европейската обсерватория за Юга. Спечелилите проекти получават като награда общо 62 000 евро: четири първи награди в размер на 7 000 евро, четири втори награди по 5 000 евро, четири трети награди от 3 500 евро, както и престижни стипендии и посещения в CERN (Европейска организация за ядрени изследвания) и ЕКА (Европейска космическа агенция).

  Първата награда получиха проекти от Полша, Канада, Дания и Португалия, а втората и третата награда бяха връчени на проекти от Нидерландия, Канада, Ирландия, Италия, България, Словакия, Гърция и Германия.

  • Българският лауреат на третата награда е Любомир Андонов Ненов за проекта "Dynamic Proactive Secret Sharing for Confidential Byzantine Fault-Tolerant Services using Multi-party Computation".

  • Друг български участник, Деян Деянов Хаджиманич, е отличен в престижния научен конкурс Regeneron ISEF 2024 за проекта "A Graph Isomorphism Kernel Based on k Vertex Connectivity and its Application in Graph Neural Networks".

  EUCYS се подпомага от програмата „Хоризонт Европа“ по направление „Разширяване на участието и укрепване на европейското научноизследователско пространство“. Тя е част от по-широка инициатива за укрепване на връзките между науката и обществото, насърчаване на отговорните научни изследвания и иновации и постигане на напредък в европейското научноизследователско пространство.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Проучване: 15% от офисите в София са празни
  Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
  преди 11 часа
  Турция ще предлага визи за дигитални номади
  Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
  преди 12 часа
  преди 12 часа
  FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
  Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
  преди 15 часа
  Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
  В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
  преди 15 часа
  Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
  Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд