събота, 02 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1367 прочитания

  България отново предпоследна по иновации в ЕС

  Ето коя страна е лидер по иновации в ЕС
  10 юли 2023, 11:46 a+ a- a

  сн: ЕК

  България отново е предпоследна в областта на иновациите в ЕС. Това показва доклад на Европейската комисия. Заедно с Румъния страната ни е на дъното в Евросъюза.

  Въз основа на своите резултати държавите членки се подразделят на 4 групи: водещи новатори (чиито резултати надхвърлят 125 % от средната стойност за ЕС), силни новатори (между 100 % и 125 % от средната стойност за ЕС), умерени новатори (между 70 % и 100 % от средната стойност за ЕС) и прохождащи новатори (под 70 % от средната стойност за ЕС).

  Дания е новият топ новатор, докато Швеция, която оглавяваше класацията през последните няколко години, вече заема второто място. Другите водещи новатори са Финландия, Нидерландия и Белгия.

  В сравнение с миналогодишното издание разпределението на държавите членки в отделните групи, към които биват причислявани съобразно техните резултати, остана като цяло стабилно. Унгария се изкачи в класацията, попадайки в групата на умерените новатори, характеризираща се с по-високи резултати, докато резултатите в областта на иновациите във Франция и Люксембург бележат спад от 2016 г. насам.

  По-конкретно: Австрия, Германия, Люксембург, Ирландия, Кипър и Франция са силни новатори, чиито резултати са над средните за ЕС.

  Естония, Словения, Чехия, Италия, Испания, Малта, Португалия, Литва, Гърция и Унгария са умерени новатори.

  Хърватия, Словакия, Полша, Латвия, България и Румъния са прохождащи новатори.

  В Европейския сравнителен доклад за иновациите за 2023 г. се подчертава наличието на съществено подобрение на резултатите в областта на иновациите с около 8,5 % от 2016 г. насам, което потвърждава ангажимента на ЕС да насърчава определена култура на иновации. Резултатите в областта на иновациите на 25 държави са се подобрили през този период, макар и с по-бавни темпове през последните години; при 20 държави членки е отбелязано значително увеличение на капацитета за иновации през изминалата година, докато само при седем е наблюдаван спад. При все това се наблюдава тенденцията подобрението да протича с по-слаби темпове от средните за ЕС при-държавите с не толкова добре развити системи за иновации.

  Регионалният сравнителен доклад за иновациите също отчита наличието на подобрение на резултатите в областта на иновациите при повечето региони в ЕС от 2016 г. насам. Въпреки че общата тенденция е иновативните региони да са разположени в най-иновативните държави, известни регионални “ниши за високи постижения” съществуват в държави със сравнително по-ниски резултати в областта на иновациите.

  В световен мащаб ЕС все още има малко по-добри резултати от Китай и скъсява дистанцията в това отношение с Австралия, докато дистанцията с Канада, Република Корея и Съединените щати се е задълбочила.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  преди 19 часа
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  преди 20 часа
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  преди 20 часа
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  преди 21 часа
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  преди 22 часа
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%