неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1772 прочитания

    България отново предпоследна по иновации в ЕС

    Ето коя страна е лидер по иновации в ЕС
    10 юли 2023, 11:46 a+ a- a

    сн: ЕК

    България отново е предпоследна в областта на иновациите в ЕС. Това показва доклад на Европейската комисия. Заедно с Румъния страната ни е на дъното в Евросъюза.

    Въз основа на своите резултати държавите членки се подразделят на 4 групи: водещи новатори (чиито резултати надхвърлят 125 % от средната стойност за ЕС), силни новатори (между 100 % и 125 % от средната стойност за ЕС), умерени новатори (между 70 % и 100 % от средната стойност за ЕС) и прохождащи новатори (под 70 % от средната стойност за ЕС).

    Дания е новият топ новатор, докато Швеция, която оглавяваше класацията през последните няколко години, вече заема второто място. Другите водещи новатори са Финландия, Нидерландия и Белгия.

    В сравнение с миналогодишното издание разпределението на държавите членки в отделните групи, към които биват причислявани съобразно техните резултати, остана като цяло стабилно. Унгария се изкачи в класацията, попадайки в групата на умерените новатори, характеризираща се с по-високи резултати, докато резултатите в областта на иновациите във Франция и Люксембург бележат спад от 2016 г. насам.

    По-конкретно: Австрия, Германия, Люксембург, Ирландия, Кипър и Франция са силни новатори, чиито резултати са над средните за ЕС.

    Естония, Словения, Чехия, Италия, Испания, Малта, Португалия, Литва, Гърция и Унгария са умерени новатори.

    Хърватия, Словакия, Полша, Латвия, България и Румъния са прохождащи новатори.

    В Европейския сравнителен доклад за иновациите за 2023 г. се подчертава наличието на съществено подобрение на резултатите в областта на иновациите с около 8,5 % от 2016 г. насам, което потвърждава ангажимента на ЕС да насърчава определена култура на иновации. Резултатите в областта на иновациите на 25 държави са се подобрили през този период, макар и с по-бавни темпове през последните години; при 20 държави членки е отбелязано значително увеличение на капацитета за иновации през изминалата година, докато само при седем е наблюдаван спад. При все това се наблюдава тенденцията подобрението да протича с по-слаби темпове от средните за ЕС при-държавите с не толкова добре развити системи за иновации.

    Регионалният сравнителен доклад за иновациите също отчита наличието на подобрение на резултатите в областта на иновациите при повечето региони в ЕС от 2016 г. насам. Въпреки че общата тенденция е иновативните региони да са разположени в най-иновативните държави, известни регионални “ниши за високи постижения” съществуват в държави със сравнително по-ниски резултати в областта на иновациите.

    В световен мащаб ЕС все още има малко по-добри резултати от Китай и скъсява дистанцията в това отношение с Австралия, докато дистанцията с Канада, Република Корея и Съединените щати се е задълбочила.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години