вторник, 05 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1622 прочитания

  България отново на дъното по иновации в ЕС

  Лидер по иновации в ЕС остава Швеция
  26 септември 2022, 14:03 a+ a- a

  Сн: ЕК

  България отново е предпоследна в областта на иновациите в ЕС. Това показва доклад на Европейската комисия. Заедно с Румъния страната ни е на дъното в Евросъюза.

  Страните са разделени в 4 основни групи – Водещи новатори (резултатите са над 125 % от средната стойност за ЕС), силни новатори (между 100 % и 125 % от средната стойност за ЕС), умерени новатори (между 70 % и 100 % от средната стойност за ЕС) и проправящи пътя си новатори (под 70 % от средната стойност за ЕС).

  Швеция продължава да е с най-добри резултати в ЕС. Други водещи новатори са Белгия, Дания, Нидерландия и Финландия. В сравнение с миналогодишното издание 3 държави са променили мястото си в групите. Нидерландия стана водещ новатор, Кипър — силен новатор, а Естония — умерен новатор. По-конкретно: Германия, Ирландия, Франция, Кипър, Люксембург и Австрия са силни новатори с резултати над средната стойност за ЕС. Чехия, Естония, Гърция, Испания, Италия, Литва, Малта, Португалия и Словения са умерени новатори.

  България, Хърватия, Латвия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия са проправящи пътя си новатори.

  В сравнение с 2021 резултатите в областта на иновациите през 2022 са се подобрили в 19 държави членки и са се влошили в 8. В сравнение със средната стойност за ЕС конкурентите в световен мащаб като Австралия, Канада, Южна Корея и САЩ продължават да имат предимство пред ЕС. Въпреки това ЕС е преодолял изоставането си в резултатите спрямо тези държави и се нарежда преди Япония от 2021 насам.

  Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар, заяви: „Автономността и конкурентоспособността на Европа ще зависят от способността ни да се превърнем в технологичен и търговски лидер в стратегически области като космическото пространство, отбраната, водорода, акумулаторните батерии, квантовите интегрални схеми и високопроизводителните изчислителни технологии. Програмата за иновации на Европа, нашата подкрепа за стартиращи предприятия и иновативни МСП, промишлените алианси или важните проекти от общоевропейски интерес вече водят до високо иновативни проекти в цяла Европа. По този начин превръщаме високите си научни постижения в технологично и промишлено лидерство и качествени работни места в Европа.“ 

  Продължава да съществува разделение по отношение на иновациите в ЕС, като водещите и повечето силни новатори са разположени в Северна и Западна Европа, а по-голямата част от умерените и проправящите пътя си новатори са в Южна и Източна Европа. Като част от новата европейска програма за иновации, приета през юли 2022 г., Комисията ще се съсредоточи върху преодоляването на разделението в областта на иновациите в ЕС и позиционирането на Европа като водещ участник в световната иновационна среда.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 март 2024, 17:05
  5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа
  В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
  01 март 2024, 15:05
  01 март 2024, 14:46
  01 март 2024, 12:48
  Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищен сектор
  Завършеното строителство в България все още е под нивото, регистрирано през 2015
  01 март 2024, 11:18
  Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара
  Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията в последните над 30 години
  01 март 2024, 10:55