събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14040 прочитания

    5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа

    В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
    01 март 2024, 17:05 a+ a- a

    Основателите на AMPECO, която стана най-бързорастящата българска компания в класацията FT1000 за Европа. Снимка: AMPECO

    AMPECO, българската компания, която разработва платформа за управление на зарядни станции, се нареди сред най-бързорастящите компании в Европа в класацията FT1000 на Financial Times и Statista.

    AMPECO заема престижното 100-но място, което я прави най-високо класираната компания от България.

    Останалите български компании са:
    - Pontica Solutions, 301-во място
    - euShipments.com, 456-то място
    - Dreamix, 569-то място
    - Storepool, 841-о място.

    FT1000 сравнява темпа на растеж на европейските компании в периода 2019-2022. През това време CAGR - средният годишен темп на ръст - на AMPECO е 157.80%, докато общият ръст за периода достига 1612.8%.

    Освен челното място сред българските компании, включени във FT1000, това отрежда 14-о място сред 188-те фирми от сектора IT и софтуер в цяла Европа и подчертава ангажимента на AMPECO за иновации, растеж и високи постижения.

    Класацията FT1000, съставена в сътрудничество на Financial Times и германската изследователска компания Statista, е престижно признание за компаниите в Европа, които са демонстрирали изключителен растеж в условията на безпрецедентни предизвикателства и несигурност в изследвания период.

    Докато Европа преминава през тези неспокойни времена, устойчивостта и забележителният растеж на AMPECO са доказателство за адаптивност, стратегическа визия и непрестанен стремеж към съвършенство. 

    "Мястото ни в топ 100 в FT1000 за цяла Европа е потвърждение за отдадеността на целия ни екип, казва Орлин Радев, главен изпълнителен директор на AMPECO. "Успяхме да установим глобално присъствие от България, като улеснихме интеграцията на софтуерни решения за зареждане на електрически превозни средства по целия свят. Нашият продукт дава възможност на големите доставчици на услуги за зареждане на електрически превозни средства чрез иновативна технология и вече придоби значителна глобална популярност с над 150 клиенти на повече от 50 пазара. Затова сме уверени, че пътят на AMPECO към глобалния успех далеч не е приключил."

    Престижната позиция в FT1000 идва година след като AMPECO обяви набирането на рисков капитал от над 16 млн. долара, включително от BMW i Ventures, фондът за рисков капитал на BMW Group. През 2023 г. компанията отвори свой офис в Париж, а екипът вече се разрастна и на нови ключови пазари в Европа и Северна Америка.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години