събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1280 прочитания

    SeedBlink мобилизира €28,8 млн. инвестиции в стартиращи предприятия у нас за 2 г.

    Един от българските рундове е привлякъл най-голямата индивидуална инвестиция в историята на SeedBlink – €500 хил.
    23 януари 2024, 12:10 a+ a- a

    Снимки: SeedBlink

    SeedBlink, европейската платформа за инвестиции в технологични стартъп компании и управление на собствен капитал, отбелязва най-активната си година през 2023 г. с 53 сделки за набиране на средства, сключени от следващите европейски суперзвезди, сред които българските Dronamics, Alcatraz AI, Swipe, SoCyber и FlatAway. С отбелязването на 4 години дейност в европейската екосистема, платформата отчита €342 млн. инвестиции, мобилизирани за над 250 стартиращи компании от 15 държави, с 67 млн. евро набрани чрез SeedBlink. В България, инвестициите чрез SeedBlink възлизат на €2,4 млн. в рундове на обща стойност €28,8 млн.

    Платформата вече предлага 3 основни вида инвестиционни рунда, включително такива, подкрепени от фондове за рисков капитал, синдикати и т.нар. Community Stars, за стартиращи предприятия от първоначален (pre-seed) рунд на финансиране до Серия Б, с възможност за инвестиции от €50 хил. до €2 млн.

    През 2023 г., най-голям дял заемат т.нар. seed рундове на финансиране (41%), а 5-те най-финансирани вертикали въз основа на мобилизираната сума са Enterprise SaaS, Artificial Inteligence/ Machine Learning (AI/ML), FinTech, Marketplace и MedTech.

    Стойността на най-големия инвестиционен портфейл в SeedBlink е над €900 хил. с 49 инвестиции, като средната стойност е €6200 за ритейл инвеститор и €44 хил. за опитен инвеститор, а 25% от всички портфейли включват 5 или повече компании. Един от българските рундове е привлякъл най-голямата индивидуална инвестиция в историята на SeedBlink – €500 000, докато средната инвестиция за местните рундове е €5800, в сравнение с €5600 на европейско ниво.

    „В условията на нарастваща инфлация, нестабилни пазари и глобални икономически предизвикателства, включително тези, които засягат България, SeedBlink продължава да подкрепя най-иновативните стартъп компании в страната. Оставаме ангажирани с насърчаването на растежа в България, както и в цяла Европа, като даваме възможност на стартъпите да разработват новаторски продукти и услуги, които ще оформят общото ни бъдеще.“, споделя Ангел Хаджиев, регионален директор за Югоизточна Европа в SeedBlink.

    През 2023 г., SeedBlink мобилизира €180 млн., увеличи функционалностите на основните си продукти, въведе нови видове сделки, разрасна партньорската си мрежа, подобри финансовото познание и разшири дейността си в региона на Германия, Австрия и Швейцария, за да се позиционира като водещ играч в областта на европейските технологични инвестиции и управление на собствен капитал, допълвайки портфолиото си с нови решения, като платформата Nimity.

    „Като основател на стартъп съм щастлива да стана свидетел на отдадеността на SeedBlink да разшири подкрепата си за компаниите в ранен етап на развитие отвъд финансирането към здравословното управление на собствен капитал чрез Nimity, с по-малко административна работа и повече прозрачност в структурата на собствеността. Необходимо е решение на европейско ниво, което да помогне за по-доброто ориентиране в отношенията с всички заинтересовани страни.“ споделя Кармен Себе, главен изпълнителен директор на SeedBlink.

    Nimity привлече над 8000 представители на компании и заинтересовани страни, регистрира над 1700 структури на собствеността на компании и над 500 бенефициента на планове за притежаване на акции от служителите (т.нар. ESOP) от стартирането си едва през м. май. Тогава SeedBlink се превърна в единствената европейска платформа, предлагаща финансиране, управление на собствен капитал и вторични трансакции на инвестиции за частен капитал в единна платформа.

    „Навлизаме в 2024 година с още по-голям фокус върху опростяването на притежаването на собствен капитал и предоставянето на повече възможности за всички. С поглед напред към 2024 г. ни очакват вълнуващи неща. Тази година се очаква да бъде по-добра за технологичните стартъпи поради три основни причини: възстановяване на растежа, потенциално увеличение на инвестициите в дялов и рисков капитал и оптимистичен пазар за първичните публични предлагания.“ добавя Кармен Себе, главен изпълнителен директор на SeedBlink.

    През 2024 г., платформата планира да разшири инвестиционните възможности, включително потенциала за съвместно инвестиране в развити компании, да развие вторичния пазар с конвертируеми инструменти, да надгради Nimity за подобрено проследяване на портфейла и опростен инвестиционен процес, както и да продължи да насърчава ангажираността на общността чрез организирани събития.

    SeedBlink също има за цел да усъвършенства своята „всичко в едно“ платформа, чрез разширяване на възможностите за притежаване на собствен капитал, опростяване на отчитането на инвеститорите и рационализиране на набирането на средства, да въведе академия и нетуъркинг събития, както и да разшири оперативното си присъствие в региона на Германия, Австрия и Швейцария, Бенелюкс и Франция.

    За първи път в технологичната индустрия SeedBlink позволява на физически лица да участват в подобни инвестиционни рундове със суми от €2500 евро. Благодарение на солидното си сътрудничество с водещи фондове за рисков капитал, сред които българските Eleven Ventures, LAUNCHub Ventures, Silverline Capital, Morningside Hill, Vitosha Venture Partners и Sofia Angels Ventures, SeedBlink може да предостави на инвеститорите ненадминато портфолио.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години