неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1083 прочитания

    Lidl инвестира над 26 млн. лева в нов магазин във Варна

    Очаква се той да отвори врати през лятото на 2025 и да осигури 40 работни места
    22 януари 2024, 17:08 a+ a- a

    Лидл България разширява своето присъствие в град Варна и планира изграждането на своя 9-ти магазин в града. Той ще бъде разположен на мястото на старата автогара на морската столица, а строителството му ще стартира през пролетта на 2024 г., след като бъде въведена в експлоатация новата автогара.

    Очаква се новият магазин да отвори врати през лятото на 2025 г. и да осигури още близо 40 работни места за хора от региона. В изграждането на своя обект Lidl ще инвестира над 26 млн. лева.

    Предвидено е облагородяване на пространството, като компанията планира да съхрани и поддържа скулптурната композиция “Движение”, която в момента е разположена до старата автогара. Произведението се определя от някои изкуствоведи като първата абстрактна монументална скулптура в България. Тя е дело на Евгени Баръмов, роден във Варна художник с въздействие върху културния пейзаж на града. Друга ценна част от съществуващата автогара също ще бъде съхранена – това е мозайката “Хората и морето” (“На море”), която понастоящем е във вътрешната част на сградата. Мозайката, която е дело на пловдивския художник от XX век Чавдар Пашев, ще бъде внимателно демонтирана и преместена. С този процес ще бъдат ангажирани експерти по консервация, а компанията е в активна комуникация по темата с представители на Община Варна. След вътрешно съгласуване в администрацията ще бъде уточнено и новото място, на което ще бъде поставена мозайката.

    “Не за първи път сме изправени пред подобни обстоятелства при строителството на наши магазини. Като социално отговорна компания, която цени културно-историческото наследство и от години подкрепя проекти в тази област, ние полагаме необходимите усилия и грижа да съхраним и обновим по най-добрия начин паметни и емблематични места за градовете, в които оперираме”, коментира Бисер Инчовски, управител „Централизирани дейности“ в компанията.

    Търговската верига отвори първия си обект във Варна още през 2010 г. със стъпването си в България. Инвестициите за изграждането и обновяването на осемте до този момент магазина във Варна надхвърлят 123 млн. лв, като само за 2021 и 2022 г. за обновяване и модернизация са вложени почти 3 млн. лева. Със своите присъствие и дейност във Варна Lidl допринася за развитието на местната икономика. По данни на Института по пазарна икономика икономическият принос от дейността на компанията във Варна за 2022 г. възлиза на 25 млн. лв. В допълнение, годишно компанията допринася към бюджета на община Варна с близо 370 хил. лв.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години