понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    449 прочитания

    „Булметал“ се листва на БФБ

    През декември компанията набра 8,2 млн. лв. в успешно IPO
    17 януари 2024, 13:05 a+ a- a

    Снимка: БФБ

    Акциите на компанията „Булметал“ от днес започват да се търгуват на основния пазар на Българска фондова борса (БФБ), след като през декември извърши успешно IPO (първично публично предлагане) по метода book building.

    Компанията набра капитал в размер на 8,2. млн. лева (928 хил. акции), подадени от над 100 институционални и индивидуални инвеститори, като делът на институционалните инвеститори надхвърля 80%.

    „Булметал“ е водещ производител на метални опаковки в България, преработващ над 13 000 тона суровини годишно и изнасящ над 70% от продукцията си към 400 клиента в Централна и Източна Европа. Чрез своите дъщерни дружества в Италия и Германия, „Булметал“ е ключов доставчик на опаковъчни машини в световен мащаб, с клиенти на четири континента.
    С набрания капитал от „Булметал“ планират да увеличат производствения си капацитет, като придобият технологични линии за производство на крайни продукти, както и линии за междинни компоненти.

    Компанията от Гурково е първото дружество, което през последните 2 години успява успешно да намери финансиране чрез регулирания пазар на Борсата.

    „Основния пазар на БФБ осигурява достъп на дружествата до пълната гама инвеститори, в това число и на пенсионните фондове. В тази връзка потенциалът за набиране на капитал на регулирания пазар е много по-голям от този на пазара за растеж beam. Възприемаме успехът на IPO-то на „Булметал“, като индикатор за засилване на интереса към финансиране в по-големи мащаби чрез механизмите на борсата и капиталовия пазар“ заяви изп. дир. на БФБ доц. д-р Маню Моравенов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 1 час
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 2 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 3 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България
    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР