неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1177 прочитания

    AbbVie купува ImmunoGen

    Сделката е на стойност $10,1 милиарда
    01 декември 2023, 11:53 a+ a- a

    Снимка: Abbvie

    AbbVie ще купи ImmunoGen за $10,1 милиарда долара в брой, съобщи последният голям производител на лекарства, който придобива производител на обещаващи терапии за рак с „управляеми ракети“, тъй като най-продаваното му лечение Humira е изправено пред нови съперници.

    Elahere на ImmunoGen принадлежи към нов клас лечения, наречени конюгати антитяло-лекарство (ADC), които са насочени точно към раковите клетки, като потенциално намаляват токсичността за други клетки.

    Интересът към производителите на ADC се увеличи през последната година, коментира „Рoйтерс“. Pfizer е по средата на закупуването на пионера на ADC Seagen в сделка за $43 милиарда, а през октомври Merck заяви, че ще плати на японския производител на лекарства Daiichi Sankyo $5,5 милиарда за съвместна разработка на три ADC.

    AbbVie предложи $31,26 за притежавана акция на ImmunoGen, което представлява премия от 94,6% спрямо последното затваряне на акциите. Акциите на ImmunoGen скочиха с 83% до почти 23-годишен връх от $29,34 при сутрешната търговия. Тази година стойността им е нараснала повече от три пъти.

    Все пак сделката е балансирана от нисък клиничен риск, тъй като Elahere е одобрен за пациенти с рак на яйчниците, каза анализаторът на Barclays Картър Гулд.

    Elahere генерира $212 млн. продажби за деветте месеца, приключващи през септември, и се очаква да се превърне в хитово лекарство до 2030 г., въпреки че конкуренцията нараства.
    Придобиването, което се очаква да приключи в средата на 2024 г., укрепва бизнеса на AbbVie, който е изправен пред рязък спад в продажбите на Humira след навлизането на над половин дузина биоподобни през тази година.

    Междувременно продажбите на хитовото лекарство против рак, Imbruvica, спаднаха с 20% през третото тримесечие поради конкуренцията от страна на Brukinsa на BeiGene и Calquence на AstraZeneca.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 2 дни
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 дни
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 2 дни
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 дни
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари