неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1932 прочитания

    Българският бизнес вече използва платформата на БФБ за ESG докладване

    100% от компаниите на Premium сегмента на борсата оповестят ESG информация
    22 ноември 2023, 16:56 a+ a- a

    В рамките на следващия месец приключва процеса по лицензиране на платформата Oxygen от Глобална инициатива за докладване (Global Reporting Initiative), което ще даде възможност на всички компании в България да докладват и в съответствие с GRI стандартите, които изцяло покриват европейското законодателство. Oxygen спестява време, средства и облекчава административно бизнеса. Това обяви изп. дир. на БФБ доц. д-р Маню Моравенов и председател на Green Finance & Energy Centre (Център за устойчиви финанси и енергетика), по време на зеления форум на Икономедия NetZero.

    Моравенов беше модератор на панелна дискусия, посветена на новите регулации, насочени към бизнеса и как Борсата, чрез платформата Oxygen и чрез тинк-танк-а Зелен център подпомага българския бизнес по пътя на новите регулации за отчетност.

    По време на конференцията стана ясно и че още през 2024 Българска фондова борса ще обяви старта на новия зелен индекс за компаниите. По отношение на новия индекс за дружествата с най-устойчиво представяне и най-добър рейтинг, БФБ си партнира с една от най-реномираните компании - доставчик на данни в света – Refinitiv, която е част от London Stock Exchange Group. Съгласно споразумението Refinitiv ще изчислява ESG рейтингите на фирмите. Самите рейтинги впоследствие ще бъдат достъпни и в информационната база данни на Refinitiv, което ще направи ESG информацията за български компании видима за големите чуждестранни инвеститори.

    Важна функция във връзка с индекса се предвижда и за Центъра за устойчиви финанси и енергетика, който ще следи дали компаниите спазват Насоките за ESG отчитане, приети от Борсата, в т.ч. дали за тях има обстоятелства, които могат да се квалифицират като нарушаване на човешки и трудови права, неетични бизнес практики или увреждане на околната среда.

    Най-важното предизвикателство преди старта на новия индекс е да се разполага с достатъчна база данни от компаниите на английски език, която впоследствие да бъде оценена по методологията на Refinitiv. Очакванията са през следващата година компаниите да бъдат оценявани на база предоставените финансови отчети за 2023 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години