събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    743 прочитания

    Домейнът .bg продължава да набира популярност у нас

    34% от всички новорегистрирани домейни от началото на годината са в тази домейн зона, сочат статистиките на СуперХостинг.БГ
    22 ноември 2023, 15:33 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    През последните месеци се наблюдава засилен интерес към новите домейни като .online, .store и .site, които са достъпни, лесни за запомняне и създават нови възможности за оригинални имена. Потребителите обаче продължават да избират предимно най-разпространените домейни, регистрациите на които също растат устойчиво. Така например домейн зоната .com отбелязва ръст от 9%, .eu - 8%, а .bg - цели 15%. Това сочат статистиките на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ за периода от 1 януари до 15 ноември 2023 г., в сравнение със същия период на отминалата година.

    Процентът на новите регистрации, спрямо всички новорегистрирани домейни за 2022 г., е следният: .com - 33%, .eu - 18%, .bg - 31%, а при .online, .site и .store - 7%, като най-популярен сред новите домейни (newTLD) е .online. През 2023 г. същият показател при .com домейните е 34%, при .eu - 18%, при .bg - 34%, а при .online, .site и .store - се запазва на 7% и отново най-популярен е .online.

    „Тези данни подчертават, че домейнът .bg продължава да набира популярност, като вече представлява 34% от всички новорегистрирани домейни през 2023 година, по данни до средата на ноември. Това е значителен ръст в сравнение с предходната година и подчертава важността на националния домейн за българските потребители“ - посочва Борислав Божидаров, маркетинг мениджър на СуперХостинг.БГ.

    Основното му предимство е, че това е официалният домейн на България и е подходящ за всички български организации и бизнеси. От друга страна обаче .com е най-разпространеният домейн, широко признат в цял свят и е идеален за комерсиални сайтове и бизнеси. .eu пък е подходящ най-вече за организации, които работят в Европейския съюз или имат дейност, с ясно изразен европейски характер. Новите домейни .online, .site и .store от своя страна са оригинални, лесни за регистрация и подходящи за различни видове уебсайтове и бизнеси.

    „Изборът на домейн е много важен за всеки бизнес и трябва да отразява съдържанието на съответния уебсайт, предназначението, аудиторията, нейния регионален обхват и редица други фактори. Той трябва да бъде кратък, лесен за запомняне и да не предизвиква объркване при изписването му. Наблюдава се също и нарастващо закупуване на едно и също име в различни домейн зони, с което фирмите целят да се застраховат срещу злоупотреба с марката им и да запазят контрол върху наименованието си“ - добавя още Борислав Божидаров от СуперХостинг.БГ.

    Най-голямата хостинг компания у нас обяви и своята Black Week промоция, която продължава от 20 до 26 ноември. През този период, клиентите могат да се възползват от следните отстъпки при регистрация на нов домейн за една година: .com ще бъде предлаган на промоционална цена от 19,99 лв., което представлява отстъпка от 57%; .bg ще може да се закупи с 38% отстъпка за 45,99 лв., а .eu - за 4,99 лв. (79% отстъпка). При разширението .online - цената през промоционалния период е 3,99 лв. (95% отстъпка), при .site – 2,99 лв. (96%), а при .store – 7,99 лв. (94% отстъпка).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години