сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  442 прочитания

  Apple оспорва Закона за цифровите пазари на ЕС в съда

  Meta и TikTok също оспорват решението на ЕК
  21 ноември 2023, 13:01 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Според публикация, споделена от Съда на Европейския съюз в X, Apple е завела правен казус, оспорващ решения, взети от Европейската комисия съгласно наскоро въведения Закон за цифровите пазари (ЗЦП).

  Новото строго законодателство е насочено към 22 услуги „пазачи“ (бел.ред.: оригинално терминът е „пазачи“ или „портиери“ от английската дума gatekeeper. Компаниите се явяват пазачи на информационния вход или платформи, които трудно могат да бъдат избегнати от потребителите поради господстващото им онлайн положение), управлявани от шест технологични компании - Microsoft, Apple, Google на Alphabet, Amazon, Meta и TikTok на ByteDance.

  Законодателството има за цел да улесни хората да се движат между конкурентни услуги, изисквайки от тях да взаимодействат със своите приложения за съобщения с конкуренти и да позволи на потребителите да решат кои приложения да инсталират предварително на своите устройства.

  Въпреки че подробностите за съдебното предизвикателство на Apple не са оповестени публично, Bloomberg News съобщи миналата седмица, че компанията ще оспори включването на своя App Store в списъка на пазачите.

  Meta и TikTok вече са подали жалби, оспорвайки решението на Комисията да включи техните услуги. В обжалването си Meta заявява, че не е съгласна с решението на Комисията да определи своите услуги Messenger и Marketplace под ЗЦП. Компанията не оспорва включването на Facebook, Whatsapp или Instagram.

  Междувременно TikTok заяви, че определянето рискува да укрепи властта на доминиращите технологични компании. „Далеч от това да бъде пазач, нашата платформа, която работи в Европа от малко повече от пет години, е може би най-способният съперник на по-утвърдените платформени бизнеси“, твърди компанията.

  Apple не отговори веднага на искане за коментар на „Ройтерс“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Какво да очакваме за банките и икономиката на България през 2024?
  Очакват се редица предизвикателства на различни фронтове, но и възможности за развитие на финансовия сектор, коментира Петър Чобанов, подуправител на БНБ
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  преди 15 часа
  Какво е бъдещето на хибридната работа?
  Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers
  преди 16 часа
  Siemens и българската Nasekomo обявиха стратегическо партньорство по време на COP 28
  Двете компании ще си сътрудничат в дигитализацията на биопреобразуването чрез насекоми – новозараждаща се индустрия с потенциал за устойчиво развитие
  преди 16 часа
  АИКБ: Близо 80% от българската икономика вече е на светло
  Делът на сивата икономика у нас остава относително висок на фона на средните нива в ЕС