събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    670 прочитания

    Apple оспорва Закона за цифровите пазари на ЕС в съда

    Meta и TikTok също оспорват решението на ЕК
    21 ноември 2023, 13:01 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Според публикация, споделена от Съда на Европейския съюз в X, Apple е завела правен казус, оспорващ решения, взети от Европейската комисия съгласно наскоро въведения Закон за цифровите пазари (ЗЦП).

    Новото строго законодателство е насочено към 22 услуги „пазачи“ (бел.ред.: оригинално терминът е „пазачи“ или „портиери“ от английската дума gatekeeper. Компаниите се явяват пазачи на информационния вход или платформи, които трудно могат да бъдат избегнати от потребителите поради господстващото им онлайн положение), управлявани от шест технологични компании - Microsoft, Apple, Google на Alphabet, Amazon, Meta и TikTok на ByteDance.

    Законодателството има за цел да улесни хората да се движат между конкурентни услуги, изисквайки от тях да взаимодействат със своите приложения за съобщения с конкуренти и да позволи на потребителите да решат кои приложения да инсталират предварително на своите устройства.

    Въпреки че подробностите за съдебното предизвикателство на Apple не са оповестени публично, Bloomberg News съобщи миналата седмица, че компанията ще оспори включването на своя App Store в списъка на пазачите.

    Meta и TikTok вече са подали жалби, оспорвайки решението на Комисията да включи техните услуги. В обжалването си Meta заявява, че не е съгласна с решението на Комисията да определи своите услуги Messenger и Marketplace под ЗЦП. Компанията не оспорва включването на Facebook, Whatsapp или Instagram.

    Междувременно TikTok заяви, че определянето рискува да укрепи властта на доминиращите технологични компании. „Далеч от това да бъде пазач, нашата платформа, която работи в Европа от малко повече от пет години, е може би най-способният съперник на по-утвърдените платформени бизнеси“, твърди компанията.

    Apple не отговори веднага на искане за коментар на „Ройтерс“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години