понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1033 прочитания

    Dronamics ще произвежда товарния си дрон в завод в ОАЕ от 2025

    Той ще има капацитет по 300 дрона годишно, българският стартъп ще си партнира с една от най-големите логистични компании в света
    16 ноември 2023, 11:03 a+ a- a

    Българската компания за товарни дронове Dronamics и Aramex обявиха споразумение за полети с карго дронове. Dronamics ще достави иновативна дрон технология за Aramex, за да се даде възможност за доставки на средна миля и далечни разстояния в същия ден.

    Aramex, една от най-големите компании в логистичния сектор в световен мащаб, със седалище в ОАЕ и регистрирана на Dubai Financial Market, е основан през 1982 и превозва 100 милиона колета годишно.

    Споделяйки обща визия за пазара за доставка на товари с дронове, Dronamics и Aramex ще проучат възможностите за съвместно внедряване първоначално в Обединените арабски емирства, последвани от други ключови пазари, включително Южна Африка и Австралия.

    Чрез това партньорство, улеснено от Фонда за стратегическо развитие (SDF) като стратегически инвеститор в Dronamics, Aramex ще предлага иновативното решение за товарен дрон, разработено и управлявано от Dronamics, в по-голям мащаб.

    Дистанционно пилотираният дрон на Dronamics Черният лебед изисква само 400 метра за кацане и излитане- решение за достигане до отдалечени и недостатъчно обслужвани райони, където липсва традиционна летищна инфраструктура.

    „Развълнувани сме да си сътрудничим с Aramex, интегрирайки технологията за товарни дронове на Dronamics, предоставяйки ползите от бърза, рентабилна и устойчива доставка в същия ден на глобалната сцена,“ казва Свилен Рангелов, съосновател и изпълнителен директор на Dronamics.

    „Радваме се да си партнираме с Dronamics, за да проучим техните възможности за карго дронове в рамките на нашите операции. Това е в съответствие с нашите продължаващи усилия за овладяване на иновациите за подобрена оперативна ефективност, осигуряване на изключително клиентско изживяване и минимизиране на нашия въглероден отпечатък в ОАЕ и нашите глобални операции, отбелязва Алаа Сауди, главен оперативен директор на Aramex.

    „Това партньорство с Dronamics добавя нов елемент към нашата програма Future vehicle. Надяваме се да пилотираме полети с Dronamics през 2024“, казва Ангад Сингх, глобален директор за иновации на Aramex.

    По-рано Фондът за стратегическо развитие на ОАЕ (SDF) и Dronamics обявиха, че са подписали договор за създаване на съвместно предприятие, което да произвежда товарните дронове на българската компания Черен Лебед. Това ще е първият завод за серийно производство на карго дроновете на Dronamics.

    В края на 2022 SDF чрез своето подразделение за рисков капитал инвестира в Dronamics и е най-големият й инвеститор в дата.

    Договорът за съвместно предприятие, подписан на Dubai Airshow 2023, се основава на инвестицията на рисков капитал и меморандумът за разбирателство, подписан между SDF и Dronamics.

    Абдула Насер Ал Джабари, управляващ директор и главен изпълнителен директор на SDF, отбелязва: „SDF се ангажира да инвестира във финансово устойчиви партньорства, които допринасят за изграждането на производствени и технологични способности в ОАЕ.“

    Свилен Рангелов, съосновател и главен изпълнителен директор на Dronamics, посочва: "Това съвместно предприятие ще изведе нашата технология за товарни дронове на пазара в голям мащаб. Сътрудничеството ни със SDF, ключов стратегически инвеститор в Dronamics, засилва визията ни да осигурим доставки в същия ден за всички чрез използването на изключителната инфраструктура на ОАЕ. Вярваме, че ще направим революция в секторите на логистиката и въздушния карго транспорт, като се възползваме от огромните възможности в рамките на ОАЕ и световния пазар".

    Кристиан Йенс Зиехе, изпълнителен директор в SDF, допълва: „Чрез съвместното предприятие ще създадем съоръжение в ОАЕ, за да започнем серийно производство през 2025, което ще има капацитет да произвежда до 300 дрона Black Swan годишно.“

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години