събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  824 прочитания

  UBS завърши придобиването на Credit Suisse

  Приключването на сделката отне по-малко от 3 месеца
  13 юни 2023, 10:53 a+ a- a

  Снимка: Credit Suisse

  UBS съобщи, че е завършила спешното си придобиване на закъсалия местен конкурент Credit Suisse, създавайки гигантска швейцарска банка с баланс от $1,6 трилиона и по-голяма мощ в управлението на богатството.

  Обявявайки най-голямата банкова сделка от глобалната финансова криза през 2008 г. насам, главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти и председателят Колм Келехер казаха, че тя ще създаде предизвикателства, но и „много възможности“ за клиенти, служители, акционери и Швейцария.

  Групата ще контролира активи на стойност $5 трилиона, което ще даде на UBS водеща позиция на ключови пазари, на която иначе биха ѝ били необходими години, за да нарасне по размер и обхват. Сливането също слага край на 167-годишната история на Credit Suisse, помрачена през последните години от скандали и загуби, отбелязва „Ройтерс“.

  Акциите на Credit Suisse поскъпнаха с 0,4% в последния си ден на търговия, докато UBS също поскъпнаха с около 0,4% в търговията в средата на деня.

  В двете банки работят общо 120 000 души по целия свят, въпреки че UBS вече каза, че ще съкрати работни места, за да намали разходите и да се възползва от синергията. UBS обяви поредица от промени в ръководството, включително в Credit Suisse AG, която сега е дъщерно дружество, което ще се управлява отделно. От повече от 160 лидери, които се потвърждават или назначават днес в UBS, над една пета се присъединяват от Credit Suisse, каза говорител на UBS. Андре Хелфенщайн, ръководител на вътрешния бизнес на Credit Suisse, ще остане на поста си. UBS заяви, че обмисля всички стратегически опции за подразделението.

  На 19 март UBS се съгласи да закупи заемодателя за минимална цена от 3 млрд. швейцарски франка ($3,32 млрд.) и до 5 млрд. франка предполагаеми загуби в спасителна операция, организирана от швейцарските власти, за да предотврати ликвидирането на втората по големина банка в Швейцария заради срив в доверието на клиентите.

  В петък UBS финализира споразумение за условията на публичен предпазен механизъм от 9 млрд. швейцарски франка ($10 млрд.) за загуби от прекратяване на части от бизнеса на Credit Suisse. UBS завърши поглъщането за по-малко от 3 месеца, кратък период предвид мащаба и сложността му, в надпревара да осигури по-голяма сигурност за клиентите и служителите на Credit Suisse и да предотврати напусканията.

  Сделката обаче, при която държавата финансира спасяването, разби два мита, а именно, че Швейцария е напълно предвидима и че проблемите на банките няма да се отразят върху данъкоплатците, отбелязва още „Ройтерс“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 1 ден
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 1 ден
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 1 ден
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 2 дни
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство