четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4839 прочитания

    Германската BHTC планира нов завод у нас

    Във всеки германски автомобил има части, произведени в българския завод на ВНТС, подчерта посланикът на Германия Н. Пр. Ирене Планк
    17 май 2023, 16:09 a+ a- a

    За 10 години Индустриален парк „Божурище“ е привлякъл 37 инвеститора с размер на вложените средства от над 610 млн. лв., които са разкрили над 2 000 работни места. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на официалната церемония по отбелязване на 10-а годишнина от стъпването на германската компания „ВНТС“ в България. Това е и първият привлечен инвеститор в най-голямата държавна индустриална зона в страната ни.

    „Преди 10 години „Божурище“ беше повече обещания и смели мечти, отколкото реално изпълнение. BHTC бе една от първите компании, които повярваха на амбициозните планове и видяха потенциала на тази индустриална зона“, подчерта Стоянов. По думите му следващите години са десетилетие на общи успехи – както за компанията, така и за разрастването на зоната.

    Икономическият министър посочи, че „истинският показател за състоянието на бизнес средата е, когато глобални компании като ВНТС, не само са предпочели България, но и продължават да растат тук“.

    Инвестициите, направени до момента от компанията в българския завод са в размер на над 260 млн. лв., а разкритите работни места са повече от 650, стана ясно по време на събитието. През следващата година ВНТС планират да започнат и строителството на нов завод, който трябва да бъде готов до 2028. Очакванията са, че с тази стъпка оборотът на българското дружество ще достигне 1 млрд. лв.

    „Близо 1/3 от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие“, съобщи още Стоянов. По думите му повечето от тях имат сходна история с тази на домакина на днешното събитие – това са компании, които се чувстват добре в България и търсят нови възможности за растеж.

    Стоянов отправи и поздравления към екипа на ВНТС за програмата им за дуално обучение и за последователните усилия да привличат млади хора в производствения процес.

    Посланикът на Германия у нас Н. Пр. Ирене Планк определи като впечатляващ факта, че стокообменът между страните ни за миналата година надхвърля 12 млрд. евро. Планк коментира, че „във всеки автомобил в Германия има части, които се произвеждат в българския завод на ВНТС.

    На церемонията присъстваха Мартин Ниланд, изпълнителен директор на „Бер-Хелла Термоконтрол“, Кристиян Блудау, главен оперативен директор на ВНТС - Германия, Тим Курт, президент на Германо-българската индустриална камара (ГБТИК), Митко Василев, главен управител на ГБТИК, Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012-2017 г.), Владислава Симеонова, заместник-кмет на община Божурище и др.

    ВНТС е лидер на световния пазар за модули за управление и контрол на климата и новатор в HMI (Human Machine Interface) системни решения. Компанията произвежда високотехнологични продукти и доставя директно на автомобилни производители като Daimler, BMW, Audi, Volkswagen, Volvo, Renault, Skoda, MAN, Scania.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 4 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 6 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    преди 2 дни
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 2 дни
    преди 2 дни
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги