събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2324 прочитания

  Българската euShipments привлече 7.5 млн. евро от BlackPeak Capital

  Набраните средства ще са за ускорение на растежа и навлизане на международни пазари
  25 март 2022, 13:26 a+ a- a

  сн: BlackPeak Capital

  Българската euShipments.com, предоставяща куриерски, логистични и фулфилмънт решения за електронни търговци от България и Централна и Източна Европа, затвори първия си рунд на външно финансиране с компанията за дялово инвестиране BlackPeak Capital, която ще инвестира до 7.5 милиона евро през втория си фонд - BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund. Набраният капитал ще бъде използван за ускоряване на растежа чрез придобивания и за по-мащабна органична експанзия на регионалните и западноевропейски пазари.

  Електронното пазаруване расте с бързи темпове, както на глобално, така и на регионално ниво. Пазарите от Централна и Източна Европа са сред най-динамичните поради бързото навлизане на онлайн търговията към нивата от Западна Европа. Все повече търговци от региона, които доскоро продаваха само от физическите си магазини, се насочват към онлайн продажбите, а тези с вече установени е-магазини, реализират постоянен ръст в обема на своите поръчки и пратки. В резултат на това, всички те все по-често търсят решения, които да улесняват изпращането и доставките на стока извън границите на техните държави, като същевременно се поддържат ниски разходи за доставка и високо качество на услугата.

  “Нашите клиенти са вече фокусирани към продажби в премиум пазарите от Западна Европа, което за нас означава, че трябва да изградим стабилно присъствие там преди тях. Уверени сме, че партньорството ни с BlackPeak Capital и техния опит в реализирането на стратегии за международно разрастване ще ни помогнат да стигнем дотам по-бързо.”, коментира Лора Димитрова, съосновател и финансов директор на euShipments.com.

  euShipments.com предлага пълен набор от услуги за нуждите на онлайн търговците от региона, които изнасят своята стока на европейските пазари.

  Светлозар Димитров и Лора Димитрова, основателите на компанията, успешно са изградили собствена мрежа за доставки с над 30 местни куриерски компании, която покрива всички държави членки на Европейския съюз и Обединеното Кралство, което позволява директното инжектиране на пратки на местно ниво.

  Изградената IT платформа е интегрирана с клиентите и предоставя достъп в реално време до широкото портфолио от услуги, включващо доставки до личен или бизнес адрес, до lockers и PuDo локации, както и към всички възможни опции за return management и наложен платеж, които са нужни на електронните магазини. Едно от основните предимства на euShipments.com е, че за всеки от покриваните пазари, тя осигурява на своите клиенти поне две независими опции за доставка от няколко разпознаваеми и проверени местни куриерски компании. По този начин онлайн търговците могат да са сигурни, че ще получат надеждна, бърза и ефективна доставка, дори в най-натоварените и пикови периоди през годината.

  Светлозар Димитров, съосновател и изпълнителен директор на euShipments.com, коментира: “Преди две години пред нас се оформиха две много различни опции за „вдигането“ на компанията на следващото ѝ ниво. Да продадем мажоритарен дял на стратегически инвеститор, който да ни отведе в желаната от него посока, или да намерим финансов партньор с опитността на BlackPeak Capital, който да ни помогне да осъществим придобивания в ЦИЕ и Западна Европа и по този начин да продължим да надграждаме euShipments в посоката, в която ни насочват нашите клиенти.”

  От създаването си euShipments.com расте органично с бързи двуцифрени темпове и през 2021 достига приходи от 8 милиона лева. Полученото финансиране идва като естествено продължение в развитието на компанията, която преди месец откри своя първи склад в Будапеща, Унгария. Той има за цел да оптимизира транзитните времена за доставка до редица ключови онлайн пазари, като същевременно намали цената на доставките. В допълнение, новооткритата локация позволява обработване и изпращане на пратки до 8 държави: Унгария, Словакия, Словения, Чехия, Полша, Австрия, Италия и Хърватия.

  “Инвестицията в euShipments.com е част от нашата стратегия да инвестираме в нишови лидери от бързорастящи индустрии. Планираме да използваме средствата за стратегически придобивания и консолидиране на този фрагментиран пазар, както и за реализиране на иновативни стратегии за подобряване качеството на услугата.” казват Ангел Стефанов и Ивайло Господинов от BlackPeak Capital.

  Консултанти по сделката са XfigureFinance, които водиха транзакцията от страна на euShipments.com като техни финансови консултанти, KPMG извършиха финансов и данъчен дю дилиджънс, GCI Management, бизнес дю дилиджънс, Schoenherr, правен дю дилиджънс и бяха правни консултанти от страна на BlackPeak Capital, а Wolf Theiss от страна на euShipments.com.

  „С екипа на xFigureFinance активно следим развитието на свързаните с електронната търговия решения в сектор логистика и последна миля. Предвид потенциала на пазара, качеството на услугата и капацитета на ръководния екип, euShipments.com има всички предпоставки да се превърне в значим играч на европейско ниво.”, каза Росица ЧопеваЯнчева, управляващ партньор в XfigureFinance.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 23 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 1 ден
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 1 ден
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители