неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  939 прочитания

  Стартира търговията на акции на Алтерко на Франкфуртската фондова борса

  Компанията учредява Allterco Europe GmbH с Волфганг Кирш като главен изпълнителен директор и Грегор Бийлер, председател на Консултативния съвет
  22 ноември 2021, 15:19 a+ a- a

  (л) Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на Групата и ръководител „Развитие“ в Алтерко, и Грегор Бийлер, председател на Консултативния съвет на Allterco Europe

  Алтерко АД (A4L/ISIN: BG1100003166), компанията за IoT решения за интелигентен дом, стартира днес на Франкфуртската фондова борса с вторична регистрация в Prime Standard. Началната цена на акциите на дружеството беше определена на €14,50. Търговия стартира при голям интерес и само за първите два часа от отварянето на пазара цената на акцията се качи с над +6%. В момента пазарната капитализация на Алтерко се оценява на €277,2 млн., което я превръща в третата най-голямата компания в индекса SOFIX.

  Експат Асет Мениджмънт е първият български емитент на Франкфурт – с 11-те борсово търгувани фонда, управлявани от дружеството, които са листнати на борсата в Германия от 2018 г. Борсово търгуваните фондове на Експат дават възможност инвеститорите да получат ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазари от Централна и Източна Европа, за повечето от които към момента няма аналогични продукти. Фондовете пасивно следват движението на основни индекси на акции от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, Северна Македония, Румъния, България, Гърция. Всички те се търгуват едновременно в София и Франкфурт, като част от тях са листнати също и в Лондон и Любляна. През 2022 г. Експат Капитал очаква други български компании да бъдат листнати за търговия във Франкфурт с тяхна помощ. Компании, които имат интерес и желаят да разберат повече за възможността да се търгува във Франкфурт или Лондон, могат да се свържат с екипа на Експат за повече информация.

  Алтерко АД е първата и единствена българска компания с директен двоен листинг на чужд регулиран пазар, който позволява акции да се купуват в София и да се продават във Франкфурт и обратно в рамките на същия, като по този начин се прави арбитраж между двата пазара. 

  Франкфуртската фондова борса е най-големият капиталов пазар в ЕС. В резултат на усилията на Експат Капитал като консултант по листинга и Алтерко компанията получи достъп чрез Франкфурт до инвеститори от цял свят, което гарантира значително по-добри перспективи за привличане на капитали за развитие в средносрочен план. Алтерко АД е една от най-перспективните и динамично развиващи се технологични компании в България, която създава иновации чрез проектиране, производство и разпространение на висококачествени IoT решения и продукти.

  Процесът на регистрация за търговия на официалния пазар във Франкфурт включва установяване на много взаимоотношения с важни нови партньори, регистрация на акциите за съхранение и сетълмент в международни депозитари и преминаване през дю дилиджънс процедурите на организации като Clearstream Banking и Deutsche Boerse. 

  Алтерко търгува на регулирания пазар на Българската фондова борса (БФБ) от 2016 г. насам. Оттогава цената на акциите на дружеството се е повишила с над 1100%. На база публикувани прогнози компанията очаква приходи от €27,8 млн. за 2021 г. и €41,8 млн. за 2022 г.

  Марката Shelly е особено популярна в Германия, където Алтерко вече генерира значителна част от продажбите си. Решението за вторично листване в Prime Standard на Франкфуртската фондова борса подчертава значението на Германия като ключов пазар за продажби на IoT решения за интелигентен дом и формира основата на глобалната стратегия за растеж на дружеството. 

  За тази цел компанията допълнително разшири и подобри своите структури. В лицето на Волфганг Кирш, който преди това е бил главен оперативен директор в MediaMarktSaturn, Алтерко вече успя да спечели доказан експерт от сектора на потребителската електроника. Като главен изпълнителен директор на новоучредяващата се Allterco Europe GmbH, той ще отговаря за развитието на компанията на нови пазари, както и в Мюнхен. Грегор Бийлер ще поеме поста председател на Консултативния съвет на компанията. Като главен изпълнителен директор в Европа, Бийлер е отговарял за състоянието на Aparavi и също така е натрупал ценен опит на ръководни позиции в Logitech, PayPal и Microsoft.

  Волфганг Кирш, главен изпълнителен директор на Allterco Europe GmbH (в процес на регистрация) коментира: „Листването на Франкфуртската фондова борса е важен етап за Алтерко. Двойното листване в Prime Standard – сегмента с най-висока прозрачност – ни дава достъп до допълнителни групи инвеститори, повишава видимостта на компанията на капиталовите пазари и подобрява ликвидността на нейните акции. По този начин изграждаме силна база за постигане на амбициозните ни цели и за това да продължим по стратегическия си път към печеливш и устойчив растеж. С нашите продукти подпомагаме развитието на динамично развиващия се пазар за интелигентен дом и IoT решения, като в същото време допринасяме за намаляване на емисиите на CO2. Ето защо, като следваща стъпка, искаме да създадем глобална маркетингова и търговска структура, която по никакъв начин не отстъпва на високото качество на нашите технически решения. Смятаме, че това е ключово за оползотворяването на пълния ни пазарен потенциал и утвърждаването на Shelly като една от водещите марки за устройства за интелигентен дом.“

  Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на Групата и ръководител „Развитие“ в Алтерко

  „Нашите компоненти могат да бъдат свободно програмирани. Ние също така не задължаваме потребителите ни да използват клауд системата или да купуват конкретна система за управление. Вместо това разработваме продукти, които са възможно най-гъвкави и отворени за употреба – това ни отличава от другите компании в сектора“, обяснява Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на Групата и ръководител „Развитие“ в Алтерко. „Ние следваме идеята, че устройствата ни трябва да служат на хората, а не да усложняват допълнително ежедневието им. С вторичната регистрация на фондовата борса във Франкфурт искаме да подчертаем нашите амбиции в Европа и да създадем най-добрите условия за по-нататъшното ни разширяване. Заради вече установеното ни присъствие и съществуващата подкрепа на немския пазар, ние съзнателно се спряхме точно на Франкфуртската фондова борса.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  преди 2 дни
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство