петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1646 прочитания

    United Airlines купува 15 свръхзвукови самолета

    Моделът Overture на производителя Boom обещава нулеви нетни емисии въглерод и двойно по-бързи пътувания
    07 юни 2021, 14:01 a+ a- a

    United Airlines обяви плановете си да закупи 15 екологични свръхзвукови самолета от стартиращия производител на самолети Boom Supersonic. Ако полетите стартират през 2029 г., както е планирано, самолетът на Boom Overture ще бъдат първият свръхзвуков самолет, който ще лети за търговска авиокомпания след пенсионирането на Concorde през 2003 г.

    United е първата американска авиокомпания, поръчала самолетите, които обещават да намалят наполовина времето за полети до над 500 града, според авиокомпанията.

    В изявление авиокомпанията заяви, че се е съгласила да закупи до 50 самолета Overture - първоначално 15 плюс потенциално още 35, в очакване на доказателство, че самолетът „отговаря на изискванията на United за безопасност, експлоатация и устойчивост“.

    „United продължава по своята траектория за изграждане на по-иновативна, устойчива авиокомпания, а днешният напредък в технологиите прави по-вероятно това да включва свръхзвукови самолети“, каза изпълнителният директор на United Скот Кирби, цитиран от Euronews.

    Говорейки за уебсайта на авиационната индустрия The Air,

    Производителят на Overture Boom твърди, че самолетът ще има нетни нулеви емисии на въглерод и ще може да лети на 100% устойчиво авиационно гориво (SAF), което се произвежда от източници като отпадъчни продукти.

    Boom също така твърди, че самолетът, който все още не е построен, ще може да превозва пътници с приблизително два пъти по-голяма скорост от сегашните търговски самолети. Това би намалило времето за полет от Лондон до Ню Йорк на 3,5 часа, а от Токио до Сан Франциско до около 6 часа.

    Ръководителят на корпоративното развитие на United Airlines Майк Лескинен каза, че авиокомпанията е платила депозит за свръхзвуковите самолети и че споразумението с Boom съдържа финансова защита за United.

    „Това е поръчка, но да се нарече сигурна поръчка е неточно“, каза Лескинен за уебсайта на авиационната индустрия The Air.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 5 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 6 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 6 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 8 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години