понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    825 прочитания

    НС одобри използването на дронове в земеделието

    Депутатите приеха закон за пръскане на земеделски култури с дронове
    05 февруари 2024, 09:48 a+ a- a

    сн: НС

    Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за защита на растенията, с които се урежда използването на дронове в селскостопанската дейност.

    Измененията, внесени от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, предвиждат да се въведе забрана за прилагането на продукти за растителна защита чрез безпилотна летателна система. Изключение от забраната ще се допуска, когато за прикрепеното към нея оборудване е издаден сертификат за съответствие с изискванията на стандарт ISO 23117-1 или когато прилагането не се извършва с течен разтвор. Разписани са редица условия, които следва да бъдат спазени по време на прилагането на продуктите, по отношение на температурата и влажността на въздуха, височината на прилагане, скоростта на вятъра и на движението на безпилотното въздухоплавателно средство.

    За всяко третиране ще се прави запис, който освен да доказва спазването на изброените условия, ще показва географското местоположение на всеки третиран парцел, датата и часа на прилагане и количеството използван продукт. Операторът на безпилотната летателна система ще има задължение да предоставя записа на съответната Областна дирекция по безопасност на храните.

    Продуктите за растителна защита, които се използват, следва да са преминали процедура по одобрение, предшествана от оценка на риска. Подробно са разписани изискванията към операторите на безпилотната летателна система. Предвидени са ограничения относно разположението на площите, които ще бъдат третирани.

    Земеделските стопани ще следва да уведомяват за всяко пръскане чрез безпилотна летателна система най-малко пет дни преди датата на третирането, като информация за подадените уведомления ще се поддържа в публичния национален електронен регистър на Българската агенция по безопасност на храните. Освен това земеделските стопани ще следва лично да уведомяват собствениците на пчелни семейства за датата и часа на пръскането.

    Измененията предвиждат Българската агенция по безопасност на храните да създаде и да поддържа на интернет страницата си публичен електронен регистър за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности. В регистъра ще се съдържа информация за местоположението на всеки отделен пчелин и информация за планираните и извършените дейности за растителна защита. Когато пчелин попадне в трикилометровата зона около блок с планирана дейност, информационната система ще уведомява неговия собственик или ползвател чрез електронно съобщение.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години