събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    945 прочитания

    Над 5 хил. германски компании имат бизнес в България

    Президентът удостои с орден „Стара планина“ първа степен главния управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев
    26 януари 2024, 16:30 a+ a- a

    Германските инвеститори внасят в България нови, прогресивни модели на отношенията между бизнеса, държавата и обществото, с което допринасят много за развитието на модерна и конкурентоспособна икономика в нашата страна. Това заяви президентът Румен Радев, който удостои днес с орден „Стара планина“ първа степен д-р Митко Василев. Дългогодишният главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара беше отличен за заслугите си за развитието на търговско-икономическите отношения между Република България и Федерална Република Германия.

    В словото си на тържествената церемония, която се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, държавният глава открои усилията и всеотдайността, с които Митко Василев допринася през последните 30 години за развитието на свързаността на българската и германската икономика и утвърждава Германо-българската индустриално-търговска камара като една от най-авторитетните бизнес организации у нас. Радев изтъкна значимата роля на Митко Василев за динамичното и възходящо развитие на търговско-икономическо сътрудничество с Германия.

    „Именно хората като Митко Василев със своята целеустременост и всеотдайност прокарват здрави пътища на доверие, приятелство, сътрудничество, взаимно разбирателство. Пътища, които устояват на всяка политическа конюнктура“, подчерта още държавният глава по време на церемонията.

    Президентът посочи, че Германия e един от водещите стратегически инвеститори в нашата страна и най-големият външен пазар на българката икономика. През 2022 г. двустранният стокообмен надхвърли рекордните 12 млрд. евро, посочи още държавният глава и допълни, че над 5 хиляди германски компании развиват бизнес в България.

    От своя страна Митко Василев изказа благодарност за оказаната чест и полученото висше държавно отличие, като подчерта, че Германия е стратегически важен и много силен партньор на България и изрази очакване през 2023 да бъде постигнат нов рекорд в стокообмена между двете страни.

    На тържествената церемония присъства и д-р Мартин Ванслебен, главен управител на Асоциацията на германските външнотърговски и индустриални камари (DIHK), който изказа благодарност за изключителната посветеност на Митко Василев през последните 30 години и постигнатите успехи в основаните на приятелство търговско-икономически отношения между България и Германия.

    По-рано държавният глава проведе на „Дондуков“ 2 работна среща с д-р Мартин Ванслебен, в която участие взе и Митко Василев. В рамките на разговора бяха обсъдени перспективите за последващо увеличаване на германските инвестиции у нас. Вложените до момента значителни средства в области като автомобилния сектор, машиностроителната индустрия и производството на метали от страна на германския бизнес в България са добра основа за бъдещото задълбочаване на икономическите отношения между двете страни, бе общата позиция по време на срещата. Радев открои амбициите на страната ни в областта на иновациите и високите технологии и в тази насока подчерта високия потенциал на младите хора в България като фактор, който допринася за това страната ни да бъде предпочитано място за значителни инвестиции.

    В срещата взе участие и новоназначеният главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Соня Миклай, която ще заеме поста от 1 март тази година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години