събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    818 прочитания

    ЕИБ финансира изграждането на 1530 зарядни станции у нас

    Eldrive получава 40 млн. евро от банката за зарядни станции в България, Румъния и Литва
    26 януари 2024, 14:23 a+ a- a

    Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри заем в размер на 40 млн. евро на регистрираната в Австрия Eldrive за инсталиране на 8 472 зарядни станции за електрически автомобили в България, Литва и Румъния през следващите 3 години, в подкрепа на чистата мобилност и на целите на Зеления пакт на ЕС за устойчив транспорт и декарбонизация.

    Споразумението е подкрепено от програмата InvestEU, чиято цел е привличането на повече от 372 млрд. евро допълнителни инвестиции през периода 2021-2027 г. Програмата InvestEU привлича инвестиции за приоритетите в политиката на ЕС като зеления преход, конкурентоспособността, иновациите и устойчивата инфраструктура.

    Благодарение на помощта от InvestEU и финансирането от ЕИБ, Елдрайв Холдинг възнамерява да вложи близо 146 млн. евро за инсталирането на 4 376 нови зарядни станции за електромобили в Румъния, 2 575 в Литва и 1 530 в България, като по този начин ще ускори изграждането на необходимата инфраструктура за внедряване на чист транспорт в трите страни и ще подпомогне прехода към неутралност по отношение на климата.

    Проектът ще търси решение на слабото навлизане на електрическите автомобили и на зарядните станции в трите държави и ще им помогне да постигнат заложените в Зеления пакт на ЕС цели за един милион обществени зарядни станции за електромобили и станции за алтернативни горива във всички 27 държави членки до 2027 г.Мрежите за зареждане на електрически автомобили ще бъдат от решаващо значение за прехода към електрически превозни средства и ще спомогнат за намаляване на емисиите от парникови газове и замърсяването на въздуха в градската среда в България, Литва и Румъния.

    „Този проект е от изключително значение,“ заяви вицепрезидентът на ЕИБ Кирякос Какурис. „Транспортният сектор е един от основните източници на емисии от парникови газове. Преходът към електромобилност може да помогне за намаляване на вредните емисии и на замърсяването на въздуха. В същото време, реалният преход към електрически автомобили е невъзможен без необходимата инфраструктура. В качеството си на климатичната банка на ЕС, ЕИБ подкрепя изграждането на мрежи за зареждане на електрически автомобили и съм удовлетворен, че ще бъдем участници в модернизацията на транспорта в България, Литва и Румъния$.

    Елдрайв Холдинг, под конкрола на български инвеститори, вече експлоатира над 1 200 зарядни станции за електромобили в трите страни. Зареждането на електрически автомобили е сред секторите, които имат право на допълнителна подкрепа по специалната инициатива на ЕИБ в помощ на REPowerEU - планът на ЕС за преодоляване зависимостта на Европа от изкопаеми горива. Банката на ЕС задели 45 млрд. евро допълнително финансиране, които прибавя към обичайните обеми за кредитиране на проекти, свързани с REPowerEU.

    „Спечелването на доверието на Европейската инвестиционна банка е сериозно постижение за Елдрайв. Това е важно признание за жизнеспособността на нашата бизнес стратегия, за нашите усилия и постигнатия растеж през изминалите няколко години. Партньорството с ЕИБ по този проект ще ни помогне бързо и ефективно за разширим нашата мрежа и да се превърнем в един от водещите оператори на зарядни станции в Европа,“ казва Стефан Спасов, изпълнителен директор на Елдрайв Холдинг.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години