събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    710 прочитания

    8 български компании се представят на най-голямото образователно изложение

    Intel дава 200 урока за българския STEM център
    26 януари 2024, 09:35 a+ a- a

    Intel предоставя на МОН 200 урока за STEM обучението, които страната ни ще използва както за изграждане на националния STEM център, така и за подпомагане на всички образователни институции. Това става по силата на подписано споразумение между технологичния гигант и Министерството на образованието и науката. Подписи под документа положиха министър Галин Цоков и генералният мениджър за образование на компанията на глобално ниво Сиджем Ертем.

    Срещата се състоя в рамките на най-голямото изложение в света в сферата на образованието - BETT 2024, което се провежда в Лондон. На нея присъства и заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева.

    Инициативата на Intel „Skills for Innovation“ дава възможност на педагозите да въведат технологии, за да създадат иновативни учебни преживявания, които активно ангажират учениците във всякаква учебна среда – виртуална, на живо или хибридна. С подписаното споразумение страната ни ще има достъп до част от ресурсите като първа стъпка за популяризирането ѝ и по-масово използване в българските училища. В целия процес страните се ангажират и за партньорство по подобряване на съдържанието на български език, за да бъде от максимална помощ на учителите. „Целта е до края на годината всяко българско училище да има STEM кабинет, а тази платформа е още една възможност да въведем по-бързо проектно базираното обучение“, коментира Цоков.

    Над 30 български учители ще бъдат пилотно обучени за работа с инструментите на Майкрософт в образованието базирани на изкуствения интелект. Това бе договорено по време на среща на проф. Галин Цоков с Кейт Максуел, генерален мениджър на глобално ниво в сектор образование на Майкрософт. Обученията ще бъдат водени лично от директор „Образование“ на компанията за Африка, Централна, Източна и Южна Европа и Среден Изток Джей Ричардс-Хил, която също участва в разговора. Тя се ангажира да бъде в страната ни през следващия месец, а компанията и МОН ще работят и по организирането на съвместен уъркшоп. Министър Цоков представи напредъка в работата по изграждането на Дигиталната раница, както и инициативата на института INSAIT за създаване на BG GPT модел и възможностите на неговото приложение. „Създали сме и работна група с представители на бизнеса и неправителствения сектор, като целта ни е да създадем рамката за навлизане на изкуствения интелект в българските училища и на дигитализацията като цяло“, обясни той. Представителите на Майкрософт подчертаха, че са готови да подпомагат страната ни в тези процеси в това число и със споделяне на добри практики от други държави. Те споделиха, че вече предоставят инструменти, основани на GPT технологията, като се стремят да ги направят от максимална помощ за учителите. Демонстрираха и как изкуственият интелект може да подпомага учителите в планирането и изпълняването на ежедневните им задачи. Двете страни обсъдиха и решения, свързани със сигурността, които могат да бъдат използвани в сферата на образованието.

    Осем български компании се представят на най-голямото изложение в сферата на образованието. Министър Цоков посети българския щанд, организиран от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и разговаря с участниците. Сред тях са Tinusaur, които съчетават миниатюрен компютър с програмиране, за да въведе ученици от всички възрасти в света на роботиката. Kinetik Automotive Edukatgo е разработен, за да образова по-младото поколение относно електрическите технологии, като им дава възможност да създават продукти от нулата и в същото време използва методологията STEAM. Telerik представят ИТ академията си, която създава и повишава квалификацията на ИТ таланти. Уча.се също представят продуктите си с добрия опит натрупан в България. Компанията MY Synergy си партнира с медицински университети и подобрява възможностите им за обучение с виртуална реалност. Dynamic Classroom предлага динамична учебна среда, в която учителят може лесно да работи с новите технологии, да разговаря с целия клас, да възлага индивидуална работа на учениците и работа в екип. Fluurmat е интерактивно решение за STEM кабинети.

    BETT се провежда ежегодно от 1984 насам. Организатор на изложбата е Hyve Group Limited с подкрепата на Британската асоциация на доставчиците на образователни услуги (Besa). Участие в предходното му издание са взели над 600 изложители от над 123 държави и е било посетено от над 30 000 специалисти в сферата на образователните технологии. Ежегодно изложението се посещава и от десетки български преподаватели, експерти, специалисти по технологии и др. за обмяна на опит и добри практики.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години