неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    902 прочитания

    България и Естония ще си сътрудничат в дигитализацията

    Интересът на естонски компании за инвестиционно присъствие у нас е било обсъдено между министъра на външните работи Мария Габриел и естонския й колега
    22 януари 2024, 11:03 a+ a- a

    сн: МВнР

    По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, на официално посещение в София бе министърът на външните работи на Република Естония Маргус Цахкна. Двамата министри обсъдиха широк кръг двустранни въпроси от взаимен интерес и актуални теми от международния дневен ред. Ключови сред тях бяха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на инвестициите, иновациите и новите технологии, дигитализацията, кибер-сигурността и зелената енергия.

    „България високо цени отличните ни двустранни отношения с Естония. Естония за нас е приятел и партньор. Като страни-членки на ЕС и съюзници в НАТО споделяме общи ценности и визия за бъдещето. Обединихме се около необходимостта от продължаване на подкрепата за Украйна, укрепване на способностите на НАТО, важността на сигурността на Черно море, зеления преход и устойчивостта, продължаването на подкрепата ни за политиката на разширяване на ЕС“, каза вицепремиерът Мария Габриел след срещата.

    Тя благодари за подкрепата на Естония за членството на България в Шенген, включително за премахване на сухопътния граничен контрол, както и за подкрепата за присъединяване на страната ни към еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „Знаете, това са основни външно-политически приоритети за България, по които активно работим“, коментира Габриел.

    Вицепремиерът посочи, че срещата е добра възможност за засилване на сътрудничеството в редица ключови сфери, сред които открои дигитализацията и електронното управление. Тя съобщи, че е бил обсъден интересът на естонски компании за инвестиционно присъствие в България в области, свързани с новите технологии и иновациите. Договорен е обмен на бизнес делегации, които заедно да идентифицират стратегически области за засилване на партньорството.

    „За нас Естония е дигитален шампион на Европа. България има амбиция да бъде регионален иновационен лидер. Сигурна съм, че заедно можем да направим така, че сътрудничеството между двете страни да носи още повече ползи за гражданите и да направи публичните услуги още по-ефикасни“, каза вицепремиерът Габриел.

    „Искаме да работим заедно, за да отговорим на предизвикателствата – климат, иновации, научни технологии и енергийна диверсификация, за суверенитета на Европа“, каза от своя страна министър Цахкна.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години