понеделник, 02 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  655 прочитания

  Радев: Приемането на бюджета е първостепенна задача за новия парламент

  Служебният кабинет ще внесе бюджет за 2023, ако редовно правителство не успее да го направи, отбеляза президентът
  12 април 2023, 12:26 a+ a- a

  "Свиках 49-ото Народно събрание в Страстната седмица с очакванията на българския народ за различно начало на това Народно събрание, с надеждата за смирение, диалог и разум и с оглед на неотложните задачи за съставяне на правителство и преодоляване на изоставането в законодателната дейност". С тези думи президентът Румен Радев се обърна към народа и депутатите в новия парламент.

  "Без съмнение предизвикателствата пред това Народно събрание са големи, но и без съмнение, приемането на Закона за държавния бюджет е първостепенна задача. Предстои решаването на сложно уравнение, което трябва да гарантира както доходите на българските граждани в условия на кризи и инфлация, така и перспективата за икономически растеж и съхраняване на дългосрочната финансова стабилност на държавата. Силно се надявам, и така е редно, бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни дългосрочни политики и да носи отговорност за тях. Ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет, но крайната дума ще е ваша, особено в частта, предполагам най-проблемната, за бюджетния дефицит", подчерта Радев.

  "На 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля. Всички очакваме час по-скоро то да вземе дълго отлагани решения не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната и бъдещето ни като демократично общество. Очаквам това Народно събрание, за разлика от предишните, да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство, като приеме най-сетне разработените от него закони по Плана за възстановяване и устойчивост, които не само ще привлекат значителни финансови средства, но и ще ускорят реформите необходими за модернизация на страната. Очаквам да подкрепите внесените законопроекти, които да „отпушат“ пътя ни към Шенген, за което постигнахме ясен времеви ангажимент, както и закони, които да отворят пътя към пълноценната европейска интеграция на нашата страна. Очаквам Народното събрание да докаже, че правосъдната реформа е осъзната, реална цел за развитието ни като справедливо и проспериращо общество, а не абстрактна тема от поредица предизборни кампании", посочи държавният глава.

  "Пред страната стоят още множество проблеми от вътрешната и външната политика, по които неведнъж съм заявявал ясни позиции от тази трибуна. Но днес българите очакват да чуят вашите позиции. Защото каквото и да бъде следващото управление, то може да бъде устойчиво и ефективно само ако се основава на ясни и споделени принципи, приоритети и ценности", допълни Радев.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  29 септември 2023, 12:21
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  29 септември 2023, 09:41
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  29 септември 2023, 09:16
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост